Tudomány

Érthetetlen, ami a Földdel történik

A Föld mágneses északa az elmúlt években a vártnál jóval gyorsabban vándorolt, és immár a kezdő hosszúsági körön is áthaladt – írja a Live Science. A mágneses észak korábban Kanada sarki területein feküdt, az elmúlt két évtizedben viszont folyamatosan tolódott Szibéria felé, évente mintegy 55 kilométert téve meg. A Brit Geológiai Társaság friss jelentése alapján az elkövetkező időszakban a vándorlás némiképp lelassul majd, és évente 40 kilométert haladhat a pólus.

A bolygó mágneses mezejét a külső mag olvadt vasa hozza létre. A folyamat rendkívül komplex,

ezért nem tudni, hogy milyen változások miatt gyengült az utóbbi időkben a Föld mágneses tere, illetve miért kezdett ilyen gyorsan mozogni a mágneses észak.

A szakértők számára ugyanakkor kiemelten fontos, hogy nyomon kövessék a változásokat.

Kép: iStock

A Brit Geológiai Társaság által kiadott Mágneses Világmodell (WMM) a GPS-rendszerek alapja, a modellt ötévente újítják meg. A WMM-et tavaly a vártnál előbb kellett frissíteni, december közepén pedig már a 2020-as modellt is kiadták.

Egyelőre nem tudni, hogy a mágneses pólusok helyet fognak-e cserélni, ahogy azt sem, hogy mikor kezd el ismét erősödni a mágneses mező. Bár a sarkok helycseréje a földi biológiára nem lenne hatással, a navigációs rendszereket jelentősen befolyásolná az átállás.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik