Tudomány

A véltnél gyorsabban változhat a Föld

A Föld külső magjának olvadt kőzetanyaga állítja elő azt a mágneses mezőt, amely a bolygót és lakóit védi az űrből érkező káros sugárzástól. A szakértők régóta tudják, hogy az anyag és vele együtt a mágneses tér folyamatosan alakul, a mágneses pólusok pedig vándorolnak, és nagyjából egymillió év alatt néhányszor megfordulnak.

Egy új kutatás szerint ugyanakkor a pólusok megcserélődése a vártnál jóval gyakoribb lehet – írja a Space.com. A Párizsi Földfizikai Intézet és az Orosz Tudományos Akadémia munkatársai Szibéria északkeleti részén gyűjtöttek be üledékmintákat, hogy megvizsgálják a bennük található mágneses részecskéket.

Kép: iStock

Az elemzés alapján 500 millió évvel ezelőtt évmilliónként mintegy 26 váltás zajlott le.

Yves Gallet, a csapat vezetője szerint ez igen extrém jelenség, a szakértők eddig az évmilliónkénti öt cserét vélték kifejezetten magas számnak.

További érdekesség, hogy 500-495 millió éve a folyamat drámaian lelassult, ekkor millió évenként csupán egy-két váltás történt. A kutatók korábban úgy hitték, hogy a mágneses cserék közti átmenet ennél jóval fokozatosabb.

A szakértők szerint 500 millió évvel ezelőtt egészen más tényezők befolyásolhatták a mágneses tér viselkedését, mint napjainkban, ezek a faktorok viszont egyelőre nem ismertek. Elképzelhető, hogy a belső mag hőmérsékletének csökkenése áll a háttérben. A friss eredmények mindenesetre azt mutatják, hogy a Föld mágneses mezeje a vártnál változékonyabb lehet.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik