Tudomány

Meteorraj csap le a földre ma éjjel

Felhősnek ígérkezik a péntekről szombatra virradó éjszaka, de ahol derült lesz az ég, szapora csillaghullásban gyönyörködhetünk.

A decemberi égbolt legfeltűnőbb jelensége az év legszaporább csillaghullása la Geminidák jóvoltából. esz. A Geminidák kevesen ismerik, pedig lényesen több hullócsillagot produkál, mint a híres augusztusi Perseidák, de ez nem véletlen: a téli hidegben kevesebben választják a csillagvadászatot romantikus esti programként, így ez a raj nem annyira ismert.

A Magyar Csillagászati Egyesület decemberi Égi kalendáriuma szerint a Föld légkörében felfénylő meteorok december 7-e és 17-e között jelentkeznek,

a maximum éjszakája 13/14-én lesz, ekkor óránként maximálisan 120-140 meteor észlelhető.

Elméletileg, mert a gyakorlatban egyetlen észlelő ennél jóval kevesebb meteort figyelhet meg. Az erős holdfény miatt a Geminidák idei jelentkezése nem kedvező, a „természetes fényszennyezés” a halványabb meteorok fényét elnyomja.

És persze az időjárás, ami idén egyértelműen a csillagvadászat ellensége. A Kiderül.hu előrejelzése szerint pénteken többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, délután délkeleten, keleten süthet ki hosszabb időre a nap. Csapadékzóna vonul át északkelet, kelet felé az ország fölött: nyugaton reggelre, a középső tájakon délelőtt, északkeleten kora délutánra szűnik meg az eső, ugyanakkor délután nyugaton ismét egyre nagyobb területen elered.

Kiemelt kép: TAKEHIKO SUZUKI / YOMIURI / THE YOMIURI SHIMBUN

Ajánlott videó

Olvasói sztorik