Tudomány

Bármikor kiirthat minket egy aszteroida

Alan Fitzsimmons, a Queen’s University Belfast munkatársa szerint csak idő kérdése, hogy a Földet eltalálja egy emberiséget kiirtó aszteroida. A kutató a BBC-nek azt nyilatkota:

fajunk még igen messze van attól, hogy felkészüljön egy ilyen becsapódás kivédésére.

Az Európai Űrügynökség a közelmúltban döntött úgy, hogy csatlakozik a NASA bolygóvédelmi missziójához. A Hera küldetésének célja az lesz, hogy felmérje, miként állíthatunk meg egy ütközőpályán lévő objektumot.

Hatalmas aszteroidát próbálunk eltéríteni
A misszió a tervek szerint 2021-ben indul.

Bár a becsapódás nem feltétlenül a mi életünkben történik meg, Fitzsimmons szerint kezdenünk kell valamit a ránk leselkedő fenyegetéssel. A szakértők rengeteg számítást végezhetnek, de amíg a gyakorlatban nem próbálják ki a különböző technológiákat, addig nem tudhatják, mire is számítsanak.

A terv az, hogy a NASA 2022-ben egy űreszközt irányít egy aszteroidába azzal a céllal, hogy eltérítsék azt. A Hera 2023-2024-ben fog elindulni, hogy felmérje az ütközés hatásait. Fitzsimmons bízik benne, hogy a begyűjtött információk elemzésében az amatőr csillagászok is segíteni fognak, hiszen óriási mennyiségű adatot kell majd feldolgozni.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik