Havazni fog a fél országban

Egyre zordabb arcát mutatja az időjárás, jövő héten síkvidéken is várható havazás.
Kapcsolódó cikkek

Múlt héten az úgynevezett meridionális áramlás déli ága az évszakhoz képest meleg levegőt sodort hazánk felé: miközben Nyugat-Európa az elemekkel küzdött, itthon csendes, napsütéses volt az időjárás. Korábban úgy tűnt, marad is ez a „semmilyen” idő, a beálló zonális áramlásban tőlünk északra nyugat-kelet irányban haladó ciklonok frontjai érintenek csak minket. Ám a modellek szombatról vasárnapra fordulva hirtelen óriási változást mutattak:

A hétfőn kezdődő lehűlést követően hét közepén még egy nyugati hidegfront hoz néhány fokos lehűlést, majd jövő hét elején határozottan ráfordulunk a télre

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Gyors lehűlés

A héten uralkodó zonális áramlás vasárnaptól ismét meridionálisra fordul, ezzel pedig időjárásunk markáns fordulatot vesz – itt írtunk róla részletesen, mit jelent e két meghatározó áramlási rendszer.

Nyugat-Európára hirtelen leszakad a hideg északról, a Földközi-tenger közepén kiterjedt ciklon alakul ki, ami Magyarország számára hideg, szeles és csapadékos időjárást jelent.

A hőmérsékletcsökkenését leginkább nyugaton tapasztalhatjuk, szombaton ott legfeljebb hat, vasárnap és hétfőn már csak 1-5 fokos csúcsokat mérhetünk, miközben délkeleten még tartja magát a 10 fok körüli hőmérséklet.

Rapid tél

Jövő hét kedden aztán az éjszakai fagyok, a nappali 1-10 fokos hőmérséklet (délkeleten lesz végig melegebb) mellé megérkezik a hó:

Az ország nyugati és északkeleti tájain síkvidéken is előfordulhat havazás, hegyvidékeken, így a Budai-hegységben is fehérbe öltözik a táj.

Csütörtöktől tehát egyre hidegebbre készülhetünk, szeles lesz az idő, a jövő hét elején pedig betör a tél, december elejétől jó pár fokkal elmaradnak az átlagok. De nem tart sokáig.

Várhatóan december 5-én visszaáll a nyugat-keleti áramlás, időjárásunk is visszatér a „normális” kerékvágásba, vagyis az olyankor megszokottnak nevezhető 5-7 fokos nappali csúcshőmérsékletekhez. A részletekről a Kiderül.hu legfrissebb előrejelzéseiből tájékozódhat.

Kiemelt kép: Creative Touch Imaging Ltd / NurPhoto