Tudomány

Két hold is nagyon furcsán viselkedik a Naprendszerben

A Neptunusz tizennégy ismert holdja közül kettő, a Najád és a Thalassza igencsak furcsán viselkedik: a NASA kutatói szerint az “elkerülés táncát” járják, ami azt jelenti, hogy a Thalasszához képest a Najád pályája nagyjából öt fokkal eltolódott, így a útja felét a Thalassza alatt, a másikat pedig felette tölti. A két holdnak egymással összekötött pályája van, ilyen különlegességet még nem láttak a csillagászok.

„Többfajta tánc van, amit bolygók, holdak és aszteroidák folytathatnak egymással, de ez mind közül különleges” – mondta Marina Brozovic, a NASA fizikusa a ScienceAlert szerint.

A két hold pályája között mindössze átlagosan 1850 kilométernyi távolság van, de a mozgásuk olyan szépen koreografált, hogy tökéletesen elkerülik egymást. A Najádnak hét órára van szüksége, hogy körbejárja a Neptunuszt, míg a Thalassza a külső pályán hét és fél óra alatt teszi meg az utat. Ha a Thalasszáról néznénk a Najádot, akkor azt látnánk, hogy szabályosan felbukkan, négy ciklusos ismétlődésben. A kutatók szerint ez a manőver segít abban, hogy a Najád pályája stabil maradhasson.

Animáció: NASA

A szakértők 1981 és 2016 között gyűjtött adatokkal dolgoztak, amelyeket földi teleszkópok, a Voyager-2 űrszonda és a Hubble űrteleszkóp gyűjtött össze. A Thalassza és a Najád is a Neptunusz belső holdjai közé tartoznak, ahol elég sűrűn vannak a kísérők, ezért nem is csoda, ha a két holdnak ilyen fura pályája van.

A kutatók szerint ez a két hold az óriásbolygó által „befogott” Tritonból kiszakadt kisebb darabokból állhat, és a Najádot valószínűleg egy másik égitest lökhette ki a teljesen átlagos pályájáról. A Thalassza és a Najád valószínűleg már nagyon régóta így mozognak, legalább is erre utal az, hogy nagyon stabil a pályájuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik