Tudomány

A nácik miatt kellett átnevezni egy égitestet

Arrokoth lett a hivatalos neve a korábban Ultima Thule-ként emlegetett objektumnak- írja a ScienceAlert. Az Arrokoth a póheten indiánok nyelvén annyit jelent: ég.

A Naprendszer külső részén, a Kuiper-övben található jeges objektumot a NASA New Horizons űrszondája vizsgálta idén januárban. Ez a legtávolabbi égitest, amelyhez valaha űreszközt juttattunk, a kisbolygóról több izgalmas kép is született.

Páratlan kép érkezett a különleges égitestről
Most már láthatjuk, pontosan hogyan is néz ki az Ultima Thule.

A hivatalosan 2014 MU69 jelű égitestet a New Horizons csapata nevezte el Ultima Thule-nak, ezzel utalva a klasszikus és középkori európai irodalom mítikus északi földjére, amely az ismert világ határain túl fekszik. Az elnevezés sokaknál váltott ki felháborodást, mivel a 20. század elején sok szélsőjobboldali, okkultista német (majd később több nemzetszocialista) ezt a területet tartotta az árják őshazájának.

A Thule Társaság maga is támogatta a Német Munkáspártot, amelyből Adolf Hitler később létrehozta a Nemzetiszocialista Német Munkáspártot.

Az Ultima Thule kifejezés még ma is népszerű a neonácik körében, a közösségi oldalakon néhány szélsőséges ki is fejezte örömét a névválasztás miatt.

A Nemzetközi Csillagászati Unió végül az Arrokoth nevet hagyta jóvá. Alan Stern, a New Horizons program vezető kutatója szerint a névvel arra utalnak, hogy az ember az eget kémlelve hajlamos elgondolkodni azon, hogy mi is lehet világunk határain túl. Az ötletet a póhetenek is támogatták.

Bár az Ultima Thule sosem volt hivatalos név, a szakértők belátták, hogy nem lenne szerencsés választás. Ezért döntöttek végül úgy, hogy más névjavaslatot fognak benyújtani a Nemzetközi Csillagászati Uniónak.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik