Tudomány

Kiszámolták, mekkora eséllyel halhatunk ki

A klímaváltozástól az antibiotikum-rezisztens baktériumokig rengeteg veszély leselkedik fajunkra. Szakértők egy csoportja most azt vizsgálta, hogy a természeti katasztrófák alapján mekkora eséllyel tűnhet el az emberiség bármely adott évben – írja az IFLScience.

A számítások szerint a valószínűség meglepően magas: legfeljebb egy a 14 000-hez.

A bolygón egykor megjelent fajok 99 százaléka mára kipusztult, és egy nap az ember is el fog tűnni. Nem is kell hozzá aktívan tennünk, hiszen idővel bekövetkezhet olyan kataklizma, amely eltörli fajunkat.

Kép: iStock

A kutatók most nem a klímaváltozással vagy a nukleáris háborúval járó kockázatot elemezték, hanem kifejezetten a természeti csapások (például a szupervulkánok és az aszteroidák) hatására koncentráltak. A szakértők azt vették alapul, hogy a Homo sapiens 200 000 éve fejlődött ki, és megállapították, hogy legalább egy a 87 000-hez és legfeljebb egy a 14 000-hez az esély arra, hogy bármely adott évben kihaljon fajunk.

Ez elsőre nem tűnhet olyan jelentős veszélynek, de ha azt vesszük alapul, hogy egy átlagos emberbe egy a 15 300-hoz eséllyel csaphat villám, máris komolyabbnak érezzük a fenyegetést. Könnyen elképzelhető, hogy az emberiséghez köthető rizikófaktorok (így a háborúk) bevonásával a kockázat tovább növekedne.

A kutatók bíznak benne, hogy számításaikkal segíthetnek jobban megérteni, hogy mely tényezők jelentik a legnagyobb veszélyt fajunkra.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik