Tudomány

Savas pokollá változtatta az óceánokat az aszteroida

Nagyjából 66 millió évvel ezelőtt egy hatalmas aszteroida csapódott a Földbe, az ütközés, illetve utóhatásai pedig elhozták a dinoszauruszok korának végét. A szakértők régóta próbálják felmérni, hogy az esemény pontosan hogyan vezetett a fajok kihalásához, egy friss tanulmány pedig most újabb lehetséges tényezőt mutat be – írja a CNET.

A szakértők a hollandiai Geulhemmerberg-barlangból, a texasi Brazos Riverből és a mississippi Owl Creekből gyűjtöttek be mintákat, hogy felmérjék, milyen hatást váltott ki az aszteroida rögtön a becsapódása után.

Kép: iStock

Az adatok alapján az ütközés előtt nem volt jellemző az óceánokra a savasság, a becsapódás után azonban hirtelen savas kémhatás jelentkezett. Michael Henehan, a GFZ Potsdam munkatársa és a csapat vezetője szerint a Geulhemmerberg-barlangban egy vastag, a becsapódást követő időből származó üledékréteget fedeztek fel. Ebből elég planktonfosszíliát tudtak kivonni ahhoz, hogy jobban felmérjék az ütközés utáni pillanatokat.

A kutatók szerint a becsapódás miatt olyan savasodás ment végbe, melynek hatására sorra pusztultak a planktonok.

Ez nemcsak a táplálékláncra, hanem a szénkörforgásra is súlyos hatással volt, és hosszú időre befolyásolta az ökoszisztémát.

Az óceánok savasodása mellett egyéb faktorok is fontos szerepet játszottak a dinoszauruszok eltűnésében. A légkörbe jutó apró részecskék például hosszú időre megváltoztatták a bolygó klímáját.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik