Tudomány

Ismét megpróbálják megoldani a 70 éves bűnügyi rejtélyt

1948. december 1-én az ausztráliai Somerton partján, Adelaide-től nem messze egy férfi holttestére bukkantak. A somertoni férfit sosem sikerült azonosítani, a közelmúltban azonban engedélyezték az exhumálást és a DNS-mintavételt – írja a Metro.

A testet jó állapotban, látható sérülések nélkül találta meg egy csapat lovas. A 180 centiméter magas, sportos testfelépítésű férfi lábujjai úgy deformálódtak el, ahogy általában a táncosoké szoktak. Zsebeiben a különböző személyes tárgyak közt egy fel nem használt vonatjegy is volt Adelaide-ből Henley-be. Az öltözéke és tárgyai alapján a szakértők ekkor arra jutottak, hogy a férfi brit lehet.

Furcsa módon ruhájáról eltávolították a címkéket, fogai pedig egyik ismert személy fogaival sem egyeztek meg.

A boncolás alapján megállapították, hogy mérgezés végzett vele.

1949 januárjában egy bőröndöt is találtak, amelyről szintén leszedték a címkéket. Az utazótáskában egyéb tárgyakat is azonosítottak, ezek már amerikai származásra utaltak. A későbbi vizsgálat azt is felfedte, hogy halála után a somertoni férfit átöltöztethették, mivel öltözéke és cipője is tiszta volt.

Nadrágjába varrva egy különös papírt fedeztek fel. A papíron a Tamám sud felirat volt olvasható, ez perzsa nyelven annyit tesz: bevégeztetett. A töredék Omar Hajjám 11-12. századi perzsa polihisztor Rubáijátjának utolsó oldaláról származott.

A somertoni férfi temetése – Fotó: Wikimedia Commons/Közkincs

Később a megcsonkított könyvet sikerült megtalálni egy autóban, a könyvben egy telefonszámot, egy kódot és egy azonosítatlan számot fedeztek fel. A telefonszám egy közelben élő nőé, Jessica Ellen Thomsoné volt, a kódot viszont azóta sem sikerült megfejteni. Thomson a rendőröknek azt mondta, egy alkalommal megpróbálta felkeresni egy ismeretlen férfi, aki a szomszédainál érdeklődött hollétéről.

A nő 2002-ben halt meg, leszármazottai pedig azóta felfedték: arra gyanakodnak, hogy Thomson ismerhette az áldozatot. Roma Egan, Thomson menye szerint anyósának és a somertoni férfinek közös gyermeke is lehetett.

A szakértők bíznak benne, hogy a genetikai vizsgálattal kicsit közelebb kerülhetnek a 70 éves rejtély megoldásához, és igazolhatják, vagy cáfolhatják Egan állítását.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik