Tudomány

Eddig szinte ismeretlen inváziós faj terjed Magyarországon

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Debreceni Egyetem (DE) Lendület Funkcionális és Restaurációs Ökológiai Kutatócsoport és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai egy új, veszélyes észak-amerikai inváziós faj, a homoki prérifű egyre jelentősebb hazai terjedését vizsgálják – írja az MTI. Az Észak-Amerikában őshonos homoki prérifű (Sporobolus cryptandrus) jelenlétét 2017-ben mutatták ki a mésztelen és meszes homokterületeken

A faj egy erőteljes csomókat képző, sekély gyökérzetű évelő növény, levélhüvelyének peremén sűrű és elálló fehéres szőrkoszorú található, virágai pedig ritkán bomlanak ki teljesen. A növénynek igen apró, alig egy milliméteres, könnyen terjedő magjai vannak, a faj jól tűri a taposást és a szárazságot is.

A homoki prérifüvet 2017 óta a kiskunsági homokterületeken, illetve Debrecen belterületén több helyen megtalálták, a populáció gyakorlatilag egynemű, más növényfajt alig tartalmazó összefüggő foltokat, néhol többhektáros állományokat képez.

A tapasztalatok alapján a fajt a legelő állatok nem, vagy alig fogyasztják, ez tovább segíti a terjedését.

A kutatók szerint a növény veszélyt jelent az őshonos fajokra.

Idén nyáron a magyar szakérők a Montana Tech University munkatársainak bevonásával a két kontinensre kiterjedő kutatási projektbe kezdtek, a kutatók célja a növény termőhelyi körülményeinek és környezeti igényeinek feltárása. Emellett a növény társulási és terjedési képességeit, szaporodásbiológiáját és magbankképzési sajátságait is vizsgálják, és igyekeznek behatárolni azokat az élőhelyeket és élőhelytípusokat, ahol az elkövetkezendő években a spontán megjelenésére lehet számítani.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik