Tudomány

Kutatók visszafordították az Alzheimer-kór legsúlyosabb tüneteit

Egy elektromágneses hullámokkal működő MemorEM sapka segítségével sikerült kutatóknak egy nagyon kicsi kutatásban két hónap alatt egy évnyi állapotromlást visszafordítani az Alzheimer-kórral küzdő páciensek agyában – olvasható a Science Alert portálon. Azt fontos megjegyezni, hogy a kutatóknak anyagi érdekük fűződik a kutatás sikerességéhez (a MemorEM sapkát gyártó NeuroEM Therapeutics a kutatást végző két tudós cége), de a kutatást magát ellenőrzött, elfogadott tudományos folyóiratban, a Journal of Alzheimer’s Disease-ben jelent meg, így kétség nem fűződik a hitelességéhez.

A kísérlethez nyolc olyan Alzheimer-kórban szenvedőt vizsgáltak meg, akiknek komoly vagy közepesen komoly lefolyású betegsége volt. Közülük hét embernél sikerült megnövekedett kognitív teljesítményt regisztrálni, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy

a kutatás két hónapja alatt nagyjából egy év alatt lezajlott memóriaromlást fordítottak vissza.

A MemorEM sapkában olyan speciálisan kifejletszett emitterek találhatók, amelyek személyre szabott elektromágneses hullámokat juttatnak a koponyán belülre. A terápia gyors, napi kétszer egy óráig kell átesni rajta, és nagyon egyszerűen megoldható otthon is.

A módszer sikerességének egyik legjobb ismérve a NeuroEm Therapeutics vezérigazgatója, Gary Arendash szerint az, hogy a páciensek egyike sem akarta a két hónapos kutatás után visszaszolgáltatni a sapkát a kutatóknak.

A módszer egy korábbi tanulmány eredményeire épül, amelyben egereken tesztelték a koponyán keresztüli elektromágneses kezelést (transcranial electromagnetic treatment, TEMT), ami képes volt megvédeni az állatokat a memóriavesztéstől, sőt, az idősebb rágcsálókban még vissza is fordította azt.

Fotó: iStock

A tapasztalatok alapjána  TEMT azért működik, mert lebontja az amiloid-béta és a tau fehérjéket, amelyek a tudomány jelenlegi állása szerint felelősek az Alzheimer-kór kialakulásáért. Ezek a proteinek ugyanis “eldugaszolják” az agyat, “megfojtják” az idegsejteket, amelyek a memóriáért, a gondolatok beszéddé alakításáért felelősek. Az elektromágneses hullámok destabilizálják a gyenge hidrogénkötéseket, amelyek ezeket a fehérjéket egymáshoz rögzítik.

A kutatás során a szakembereknek nagyjából egy évnyi memóriavesztést és kognitív leépülést sikerült visszafordítaniuk a terápiával mindössze két hónap alatt. Az eljárás óriási előnye, hogy közvetlenül a fehérjéket támadja,

a jelenlegi gyógyszerek ugyanis ezekhez nem igazán érnek el. Ráadásul a kutatás során egyáltalán nem mutatkoztak mellékhatások sem.

Ha a kísérletet sikerül megismételni nagyobb alanyszámon is, és ugyanilyen eredménnyel, akkor könnyen lehet, hogy az Alzheimer-kórral járó memóriavesztés hatékony és egyszerű kezelését találták meg a kutatók. Más cégek is használnak egyébként elektromágneses hullámokat, így a verseny nagy, de ez a kutatás mindenképpen óriási előrelépés a témában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik