Tudomány

Egyiptomi szarkofágokat nyitottak fel a régészek

Két 3400 éves szarkofágot nyitottak fel a hétvégén az egyiptomi szakértők – számol be az MTI. A koporsókat a restaurálást követően egy, az ország ókori műkincseit őrző új múzeumban fogják elhelyezni.

A szarkofágokban Szennedzsem és felesége múmiája fekszik.

Szennedzsem az egyiptomi Újbirodalom korában, a XIX. dinasztiája idején, I. Széthi és II. Ramszesz fáraók uralkodása alatt kézművesként dolgozott Királyok völgye sírjain és Dejr el-Medinában, a Nílus nyugati partján.

Az Egyiptomi Civilizáció Nemzeti Múzeumának (NMEC) felügyeletével megbízott Ahmed al-Serbini szerint a két múmiát festett fa szarkofágban helyezték el. A maradványok remek állapotban maradtak fenn, a halottak feltehetően a fáraóknak járó mumifikációs eljárásban részesültek.

Fotó: iStock

A Szennedzsem-múmiákat egy 1886-ban azonosított sírban találta meg Gaston Maspero francia régész 20 további múmiával együtt. Szennedzsem az igazság helyének szolgálója néven szerepel a nyughelyben, ez a cím illette meg a királysírokon dolgozó kézműveseket.

A szarkofágok az Egyiptomi Múzeumból kerültek az NMEC gyűjteményébe, amely 2017 februárjában nyílt meg részlegesen. Az új intézmény hivatalos megnyitóját december elején rendezik meg. A múmiacsarnokban 17 királyi múmiát tekinthetnek majd meg a látogatók.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik