Tudomány

Nem sokon múlt a hatalmas aszteroida becsapódása

A NASA belsős kommunikációja arról árulkodik, hogy a szervezet szakértői igencsak meglepődtek, amikor júliusban egy hatalmas aszteroida suhant el a Föld mellett – írja az Axios. A BuzzFeed által megszerzett e-mailek alapján a NASA sok munkatársa úgy véli, hogy az űrhivatal nem rendelkezik a megfelelő infrastruktúrával a veszély észleléséhez.

A 2019 OK jelű égitest nagyjából 64 ezer kilométerre száguldott el a bolygótól, ez csillagászati szempontból rendkívül kis távolságnak számít.

A kutatók szerint az objektum becsapódva egy 80 kilométer sugarú körben elképesztő pusztítást okozott volna.

A Kongresszus és a NASA között egy ideje folyik már a vita arról, hogy érdemes-e egy komolyabb aszteroida-figyelő rendszert kiépíteni. Az űrhivatal szeretné elérni, hogy a törvényhozás támogassa a Földre potenciálisan veszélyes objektumok azonosítására alkalmas távcsövek és űrszondák létrehozását.

Kép: iStock

Az egyik mailben Lindley Johnson, a NASA bolygóvédelmi tisztje azt írta, a 2019 OK átsurrant a rendszeren, az eset ezzel jól rávilágít a hiányosságokra. Hasonlóan nagy objektumok ritkán kerülnek ilyen közel a Földhöz, a becslések alapján százévente két hasonló esemény történik.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik