Tudomány

80 ezer éves óriások lábnyomait azonosították

80 ezer éves, neandervölgyiektől származó nyomokra bukkantak Franciaországban – számol be az MTI. A Le Rozel közelében fekvő régészeti lelőhelyen feltárt 257 lábnyom sokat elárul az ősi emberek társadalmi életéről.

A leleteket bemutató tanulmány szerint a lábnyomokat egy 10-13 fős csoport hagyta, amely döntően gyerekekből és serdülőkből, illetve néhány nagy termetű, a lábnyomok alapján akár a 190 centiméteres magasságot is elérő felnőtt férfiból állt.

Mai tudásunk szerint a neandervölgyiek átlagosan 164-168 centiméter magasak voltak, így elmondható, hogy a nyomok egy része valóságos óriásoktól származik.

Jérémy Duveau, a francia Nemzeti Természettudományi Múzeum doktorandusza szerint gyakorlatilag pillanatfelvétel készült a múltról, amikor az iszapos talajban hátrahagyott lábnyomokat a széllel érkező homok hirtelen konzerválta.

Fotó: iStock

A régészeti helyszínt még az 1960-as években fedezték fel, de az éves ásatási munkálatok csak 2012-ben kezdődtek meg. A szakemberek ekkor több tíz méter vastagon távolították el a homokot a felszínről, hogy hozzáférjenek az értékes rétegekhez, ahol aztán 257 lábnyomot azonosítottak 2012 és 2017 között, majd később még több százat. A régészek emellett számos egyéb leletet, például húsfeldolgozásra utaló maradványokat is azonosítottak. A leletek egy olyan periódusból származnak, amikor a régióban csak neandervölgyiek éltek.

Duveau a lábnyomok különleges állapota ellenére kiemelte: a leletegyüttesnek megvan a hátulütője is.

Némi betekintést kapunk a csoport összetételébe, de az is lehet, hogy csupán néhány olyan tagjának nyomait látjuk, akik egy időben épp egy helyen tartózkodtak”

– mondta a kutató. Duveau szerint kérdéses, hogy azért van-e olyan kevés felnőtt lábnyom, mert a neandervölgyiek fiatalon haltak, vagy mert a csoport fiatal tagjai akkor épp egy helyen tartózkodtak, míg a legtöbb felnőtt távol volt.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik