Tudomány

Hamarosan készen állhatunk a veszélyes aszteroidák kivédésére

A NASA és az Európai Űrügynökésg (ESA) egy összefogás keretében azon dolgozik, hogy védelmet biztosítsanak a Földet potenciálisan fenyegető aszteroidákkal szemben – írja a ZDNet. A cél az, hogy olyan űreszközt hozzanak létre, mellyel eltéríthetik a bolygónk felé tartó objektumokat.

Kép: iStock

A szakértők régóta tudják, hogy a meteoroidok, üstökösökök és aszteroidák valódi fenyegetést jelenthetnek a Földre. A nem is olyan távoli múltban jelentős becsapódásra is volt példa, 2013-ban az oroszországi Cseljabinszk felett robbant fel egy objektum. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy az emberiség felkészüljön egy égitest esetleges érkezésére.

A NASA és az ESA mérnökei olyan hűtőgép nagyságú űrszondát akarnak tervezni, amely becsapódva képes elterelni a bolygónk felé száguldó aszteroidákat.

A Double Asteroid Redirection Test (DART) programmal tehát nem az Armageddon című filmben látható robbantásos technikát alkalmaznák, ehelyett csak új pályára terelnék a veszélyes égitesteket.

A DART első célpontja a Didymos kettős aszteroida lesz, a Didymos A 780, míg a B 160 méter széles. A rendszer tesztjét 2022-ben hajthatják végre. Bár a páros objektum mai tudásunk szerint nem jelent fenyegetést, jó jelöltnek tűnik a módszer kipróbálására.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik