Tudomány

Korábban hal, aki túl sok üdítőt iszik

Egy friss tanulmány alapján a rendszeres üdítőital-fogyasztók körében gyakoribb a korai halál – írja a The Guardian. Az összefüggés a cukros és mesterséges édesítőszerekkel ellátott termékek esetében egyaránt fennáll. Bár egyértelműen nem jelenthető ki, hogy az üdítőitalok csökkentik a várható élettartamot, az adatok így is a fogyasztás visszaszorítása mellett szólnak.

Neil Murphy, az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Ügynökségének munkatársa szerint eredményeik azt mutatják, hogy érdemes egyéb, egészségesebb folyadékokra, például vízre cserélni az üdítőket. A szakértő és kollégái tíz európai ország mintegy 450 ezer lakosától, többnyire nőktől begyűjtött adatokat elemeztek. Az alanyok átlagosan nagyjából 50 évesek voltak.

Fotó: iStock

Az adatokat 1992 és 2000 között kezdték el gyűjteni, az egyes résztvevők egészségének alakulását átlagosan 16 éven át követték nyomon. Ezen időszak alatt megközelítőleg 42 ezer alany halt meg.

A vizsgálat megkezdése előtt a résztvevőknek különböző, életmóddal kapcsolatos kérdéseket is feltettek. Többek közt azt is felmérték, hogy kik fogyasztanak rendszeresen üdítőket.

Az egyéb faktorok kizárása után a kutatók arra jutottak, hogy a napi két vagy több pohár üdítőt fogyasztók 17 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg, mint azok, akik legfeljebb havi egy pohárral ittak.

Az adatok azt is felfedték, hogy az édesített italok esetében általában keringési betegségek, míg a cukros üdítőknél főként emésztési rendellenességek okozták a halált. Azt nem tudni, hogy az üdítők önmagukban növelik-e a halál kockázatát, vagy egyéb, a fogyasztáshoz köthető tényezők állnak a háttérben. Elképzelhető például, hogy a rendszeres fogyasztók alapvetően édesszájúak, így eleve több cukros terméket vesznek magukhoz.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik