Tudomány

Meghalt az egyik utolsó veterán, aki megvédte a briteket a náciktól

John Hart pilótaként vett részt a második világháború során lezajlott angliai csatában, melyben Németország és Nagy-Britannia légi ereje csapott össze – írja a Mirror. A veterán június 18-án, 102 éves korában halt meg. A Spitfire-pilóta az angliai csata utolsó legendái közé tartozott, halálával már csak négyen maradtak a küzdelemsorozat hősei közül.

Ilyen volt a valóságban Churchill „legsötétebb órája”
Churchill akkor lett kormányfő, amikor Hitler elindította villámháborúját Franciaország és Németalföld ellen.

A 602-es osztag pilótája szolgálata alatt lelőtt egy német Messerschmitt 109-et, és részt vett egy Ju 88 bombázó megállításában. David Brocklehurst, a Kenti Angliai Csata Múzeum igazgatója szerint Hart az angliai csata példaszerű hőse volt, szerény és kimért.

Fontos, hogy emlékezzünk hősies tetteire. Sok katona említi meg, hogy csak a munkájukat végezték, de mindannyian hősként látjuk őket. Sajnos mára sok hős távozott el közülünk, a nagy angliai csatából csak négy veterán maradt a túlélők közül. Ezért is fontos, hogy fenntartsuk emléküket és emlékezzünk rájuk még haláluk után is. Hősiességüket sosem szabad elfelejteni.

– mondta a szakember.

John Hart Kanadában, Új-Brunswick tartományban született 1916-ban. Mérnöknek tanult, mielőtt csatlakozott a Brit Királyi Légierőhöz 1939-ben. A kiképzés után az 54-es osztaghoz került, egy hónappal később viszont már a West Sussex-i szakaszhoz tették át, ahol nap mint nap csatába kényszerült. Karrierje során egy vadászgépet és két bombázót szedett le a Brit légtérből. Nem egyszer halálveszély fenyegette, például amikor egy Junkers eltalálta a gépét.

A veterán szerint ő csak a munkáját végezte,

kitüntetésekor úgy emlékezett vissza, az embernek nem volt ideje mással foglalkozni, csak azzal, ami épp ott történt.

Kép: iStock

Hart később 1943-ban, majd 1945-ben több légi osztag vezetője is volt, nem egy sikeres küldetésben vett részt. Az légierőt egy évvel később elhagyta, majd ingatlanok értékbecslésével kereste kenyerét. Kétszer is megházasodott, de mindkétszer megözvegyült. A háromgyermekes apa június 18-án hunyt el.

A legendás angliai csata 1940 július 10-e és október 31-e között zajlott. A cél a La Manche csatorna ellenőrzése volt, az összecsapássorozat a Brit Légierő sikerével zárult. A csata során született Sir Winston Churchill egyik ismert mondása:

Harcolunk a tengerpartokon, a kikötőkben, a mezőkön és a városok utcáin, és harcolunk a dombok között és a hegyekben.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik