Tudomány

Mindenki ismeri a nevét, de csak kevesen tudják, mit tett

Munkája nélkül ma egészen más lenne a világ, és bár nevét rengetegen ismerik, sokan tévesen tulajdonítanak neki egy fontos találmányt. 200 éve, 1819. augusztus 25-én halt meg az ipari forradalom egyik legmeghatározóbb alakja, James Watt.

James Watt 1736. január 19-én született a skóciai Greenockban, és már fiatal korában érdeklődést mutatott a matematika és a fizika iránt. Ács apjának gyakran segített famunkáiban, és visszaemlékezései szerint gyermekkorában sokat kísérletezett anyja gőzedényeivel. Egyetemet nem végzett, ehelyett előbb Londonban készített tudományos műszereket, majd 1757-ben a Glasgow-i Egyetemen kapott mechanikai munkát.

James Watt nevét napjainkban rengetegen ismerik, sokan pedig a gőzgép feltalálójaként tekintenek rá.

Valójában viszont működő gőzgépet jóval Watt születése előtt, az 1660-as években is építettek,

Thomas Newcomen szerkezetét pedig már a 18. században sok helyen használták ipari céllal.

A gőzgépek igazán Glasgow-i évei alatt keltették fel Watt figyelmét, 1763-ban pedig épp egy Newcomen-féle eszközt szerelve fedezte fel, hogy mennyire nem hatékony a szerkezet. A gőzgépet nagyjából 50 éve használták a mai Nagy-Britannia területén, fejlesztést azonban nem végeztek rajta a fél évszázad alatt.

James Eckford Lauder: James Watt és a gőzgép – kép: Wikimedia Commons/Közkincs

Watt ugyanakkor rájött, hogy jelentős energiavesztéssel jár, hogy a gépben a gőz a gőzhengerben csapódik le, az ide befecskendezett hideg víz miatt ugyanis a hő jelentős része a henger felfűtésére fordítódik. Végül a lecsapódáshoz egy külön kamrát, úgynevezett gőzsűrítőt vagy kondenzátort hozott létre.

1765-ben működő modellel is igazolta elképzelését.

Az elkövetkező éveket tőkegyűjtésre, további szakemberek bevonására és technikai finomításokra fordította, míg végül 1775-ben sikerült elérnie a várt áttörést. A szabadalmi jogokat Matthew Boulton, a Soho öntöde tulajdonosa vásárolta meg. Watt és Boulton együttműködése rendkívül gyümölcsöző volt, a feltaláló és az iparos 25 éven át dolgozott együtt.

Az új gőzgépet, illetve annak továbbfejlesztett verzióit egyre több területen kezdték el alkalmazni, és nem túlzás azt állítani, hogy a gőzkondenzátor hosszú távon alapjaiban változtatta meg az ipart. A sikerrel azonban Watt nem elégedett meg, tovább dolgozott, és még 1800-as visszavonulását követően sem adta fel a kutatásokat és kísérleteket.

Watt 1819. augusztus 25-én halt meg. Gőzsűrítője az ipari forradalom egyik legnagyobb hatású találmánya volt, nem csoda, hogy utóbb a teljesítmény mértékegységét (watt) is róla nevezték el az SI rendszerben.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Közkincs

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik