Tudomány

Miért nem kapok levegőt?

Félelmetes, és szorongást okoz, amikor úgy érezzük, nem tudunk annyi levegőt belélegezni, amennyit szeretnénk. A légszomjnak több oka is lehet.

Mindannyian ismerjük a légszomj kellemetlen érzését. Egy intenzív edzés után is csak kapkodjuk a levegőt, de egy kiadós evés miatt is érezhetjük úgy, hogy a jóllakottságtól nem tudunk mély lélegzetet venni. Ilyen esetekben a probléma rendszerint rövid időn belül megszűnik.

Akut légszomj

Komolyabb panaszt a hirtelen, látszólag ok nélkül vagy a tartósan fennálló légszomj jelez.

Az akut légszomj olyan légszomj, amely nagyon hirtelen jelentkezik, és általában sürgős helyzetet jelez, amely gyors orvosi ellátást igényel. A krónikus légszomj olyan légszomj vagy légzési nehézség, amely több hétig vagy hosszabb ideig tart

– mondja dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, gasztroenterológus, a Tüdőközpont orvosa.

Az okok

Jellemző tünete lehet, ha nehéz lélegezni, tudunk levegőt venni, de nem olyan mélyen, ahogy szeretnénk, illetve szorító érzés a mellkasban, fulladás érzés. A a kellemetlen tünetek miatt szorongás, pánik is jelentkezhet, sápadtság, verejtékezés is társulhat a légszomj mellé.

Lehet valamilyen alapbetegség tünete, az esetek többségében a szív és a tüdő rendellenes működéséből ered, de jelezhet például reflux betegséget, vérszegénységet is és az elhízottak körében is gyakrabban fordul elő. A hirtelen jelentkező légszomj akár tüdőembólia, légúti elzáródás, fulladás, vagy életveszélyes allergiás reakció – anafilaxia – tünete is lehet.

SCIENCE PHOTO LIBRARY / R3F

A stressz és a szorongás miatt is érezhetjük úgy, hogy nehezen vesszük a levegőt, illetve alacsony vérnyomás és szívbetegségek is okozhatják. Jelentkezhet terhesség esetén is, illetve asztmát, COPD-t, tüdőgyulladást, esetleg tüdődaganatot is jelezhet.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Bizonyos helyzetekben a légszomj normális jelenség, ám minden olyan esetet vegyünk komolyan, amikor hirtelen lép fel, látszólag ok nélkül vagy olyan helyzetben is jelentkezik, amelyben korábban nem fordult elő.

Légúti betegséget is jelezhet például, ha eddig gond nélkül futottunk a busz után vagy lépcsőztünk az irodában lift helyett, egy ideje pedig már ezekben a helyzetekben is fulladunk. Ne halogassuk az orvos felkeresést akkor sem, ha a légszomj mellett láb vagy boka duzzanat, ödéma jelentkezik vagy légúti betegség tünetei – köhögés, láz, hidegrázás – mutatkoznak.

Azonnali orvosi segítséget igényel, ha valakinél a légzési nehézség mellett mellkasi fájdalom, ájulás, hányinger vagy hányás, szédülés jelentkezik, illetve ha a légszomj hirtelen kezdődik vagy súlyos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik