Tudomány

Kitörhet a veszélyes vulkán

Először azonosítottak vizet a hawaii Kilauea vulkán kráterében – írja az MTI. A felfedezés annak jele lehet, hogy a jövőben kitörésekre lehet számítani. A Halemaumau kráter alján már korábban észleltek egy zöld foltot, a friss elemzés szerint ez víz lehet.

Az a kérdés, mit jelent ez a vulkán fejlődése szempontjából”

– mondta Don Swanson, az Egyesült Államok Földtani Intézetének munkatársa. A szakértő hozzátette, a Halemaumauban először regisztráltak vizet, a tó jelenléte pedig szokatlan.

Fotó: iStock

A kutatók nem tudják, hogy pontosan mi fog történni, de ha a láva vízzel érintkezik, az robbanásokhoz vezet. Az egyik lehetőség, hogy a láva lassan felhevíti a talajvizet, és elképzelhető, hogy új lávatavat hoz létre. A láva szintén interakcióba léphet a vízzel, és kisebb robbanásokat okozhat.

A másik lehetőség, hogy a magma gyorsan emelkedik, ami nagyobb robbanást idézhet elő”

– nyilatkozta Swanson.

A víz jelenléte fontos változást jelezhet a vulkán hosszú távú aktivitását tekintve. A Kilaueára jellemző, hogy hosszú, kitörésekkel tarkított periódusok váltják a lassabb, kiömléses fázisokat. Az elmúlt 200 évre utóbbi volt jellemző, tavaly azonban egy drámai robbanás következett be.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik