Tudomány

Az arany egy egészen új formáját fedezték fel

Egy új kísérletben extrém körülményeknek tették ki az aranyat, melynek hatására az elem atomjai korábban nem látott struktúrát vettek fel – írja a Live Science. A Carnegie Tudományos Intézet és a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium (LLNL) csapata nagy energiájú lézer segítségével melegítette az anyagot, illetve olyan nyomás alá helyezte az elemet, melyhez hasonló a földmagban található.

Richard Briggs, az LLNL munkatársa és a csapat vezetője szerint egy apró műanyagdarabot raktak az arany elé, majd a műanyagra lézert irányítottak. Ezzel olyan robbanás jött létre, amely lökéshullámokat indított az arany felé. Az anyag pillanatok alatt nagy nyomás alá került, és felmelegedett. Ezt követően röntgensugarat bocsátottak az aranyra, hogy felmérjék szerkezetét.

Fotó: iStock

Briggs szerint az elem struktúráját alap esetben úgy kell elképzelni, mint egy kockát, melynek minden egyes sarkán és lapján egy-egy atom található. A hirtelen hő és nyomás miatt viszont vizsgálatukban egy korábban nem tapasztalt, jóval nyitottabb szerkezet jött létre, melyben a sarkak mellett a kocka középpontjában volt egy atom.

Mivel az elemet gyakran használják standardként a nagy nyomású kísérletekben, a friss eredmények miatt érdemes lehet átgondolni az eddigi módszereket.

A szerkezeti átalakulás nagyjából 220 gigapascalon figyelhető meg, ez a légköri nyomás 2,2 milliószorosa. A földmagban található 250 gigapascalos nyomás felett ugyanakkor az anyag megolvadt.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik