Tudomány

Minden idők legforróbb júliusán vagyunk túl

A Copernicus Intézet friss jelentése szerint a világ valaha mért legmelegebb júliusa a 2019-es volt, amely páratlan hőhullámmal párosult Európában – írja az MTI. Idén júliusban 0,04 Celsius-fokkal haladta meg az átlaghőmérséklet az előző legmagasabb, 2016-os júliusi értéket. Abban az évben ugyanakkor erős volt a természetes El Nino időjárási jelenség, ez hozzájárulhatott a hónap extrém forróságához.

A mérések alapján 2019 júliusa 0,56 Celsius-fokkal volt melegebb az 1981-2000 közötti átlaghőmérsékleténél, ez 1,2 Celsius-fokkal magasabb, mint az iparosodás előtti időszakban volt.

Július hónap általában a legmelegebb hónap világszerte, ám a mi adataink szerint az eddigi legmelegebb hőmérsékleteket mérték 2019 júliusában”

– mondta Jean-Noël Thépaut, az intézet igazgatója. A szakértő hozzátette, az üvegházgáz-kibocsátás és a hőmérsékletek növekedésének hatására a rekordok folyamatosan dőlnek meg.

Fotó: Frederic J. BROWN / AFP

Korábban már kimutatták, hogy az emberi tevékenységhez köthető klímaváltozás nélkül 1,5-3 Celsius-fokkal lett volna hűvösebb a júliusi hőhullám. A kánikula új németországi melegrekordot hozott: a forróság a 42,5 Celsius-fokot is elérte. Emellett egyes országokban, például Belgiumban és Hollandiában a hőmérséklet az időjárási feljegyzések kezdete óta először emelkedett 40 Celsius-fok fölé.

Kiemelt fotó: Frederic J. BROWN / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik