Tudomány

20 évvel előre megjósolja az Alzheimer-kórt egy vérvizsgálat

Akár 20 évvel a betegség kialakulása előtt is kimutatja az Alzheimer-kór jeleit egy amerikai kutatók által kifejlesztett vérvizsgálat, írja a Guardian.

A St. Louis városában található Washington University School of Medicine tudósai szerint a teszt 94 százalékos hatékonysággal ismeri fel az Alzheimer-kórra utaló agyi változásokat, holott jóval olcsóbb és egyszerűbb, mint a pozitronemissziós tomográfia (PET), ami az egyik legmodernebb vizsgálóeljárás.

A kutatás eredményeit csütörtökön publikálták a Neurology című tudományos lapban, és úgy hivatkoznak rá, mint áttörés a betegség elleni harcban.

Most az emberek agyát vizsgáljuk a klinikai eljárások során, ami időigényes és költséges, ráadásul akár több évet is kell rá várni. De a vérvizsgálattal akár több ezer embert is megvizsgálhatunk egy hónap alatt. Ez azt jelenti, hogy sokkal többen vehetnek részt benne, ezáltal gyorsabban megtalálhatjuk rá a gyógymódot, és óriási hatása lehet a betegség költségeinek és az azzal járó szenvedés csökkentésében

– nyilatkozott Randall Bateman, a tanulmány egyik szerzője.

A kutatók azt állítják, hogy megtalálták a módját, hogyan lehet mérni a vérben a béta-amiloid szintjét, ami jelenlegi tudásunk szerint az Alzheimer-kór kialakulásának egyik fő indikátora. Ez alapján pedig meg tudják saccolni, hogy az milyen mértékben rakódott le az agyban.

Az elemzést kombinálják az Alzheimer-kór két másik rizikófaktorával, a korral és az ApoE4-gén jelenlétével, hogy egész pontosan megállapíthassák az agyban történt változásokat.

Azt is mondják, hogy a béta-ameloid két évtizeddel azelőtt kezd el lerakódni, hogy kialakulna az embereknél a memóriavesztés kezdeti fázisa, mindez azt is jelenti, hogy akár 20 évvel az Alzheimer-kór kialakulása előtt is meg tudják majd jósolni a betegséget.

A vérvizsgálatok eredményeinek ugyanakkor még mindig nincs átütő hatása egészen addig, míg meg nem találják a kórra a gyógymódot.

Ez a betegség a poklok pokla a hozzátartozóknak
Elszöknek éjszaka, meggyűlölik a gyereküket és két percenként felteszik ugyanazokat a kérdéseket. Az Alzheimer-kórral élő betegeket akár egy évtizeden át kell gondoznia a hozzátartozóknak, akiknek emiatt fel kell adniuk az álmaikat. Előbb vagy utóbb pedig mindenki beleroppan a kialakult helyzetbe.

Kiemelt kép: Jens Kalaene/dpa-Zentralbild/ZB/Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik