Kiderült, miért olyan halálos a melanóma

Bár csak a bőrrákok 1 százalékáért felel, mégis több áldozatot szed, mint az összes többi együttvéve.
Kapcsolódó cikkek

Az Amerikai Rákkutató Társaság szerint az idei évben eddig az Egyesült Államokban 96480 új melanómás esetet regisztráltak, közülük  7230-an hunytak el a betegségben. Bár a melanóma nem a leggyakoribb bőrrákfajta, csak a megbetegedések 1 százalékáért felelős, mégis ez a leghalálosabb, és a legtöbb életet követelő közülük. Nagyon sokáig nem értettük, mi teszi a melanómát ilyen kifejezetten agresszív ráktípussá, de egy friss kutatás, ami a Science Signaling tudományos folyóiratban jelent meg, választ adhat a kérdésekre.

A Tel Aviv Egyetem kutatói megállapították, hogy a melanómás tumorok először a bőr felső, epidermális rétegében nőnek oldalirányban, ez még a kezelhető és jó eséllyel túlélhető fázis. Egy idő után azonban a tumorok nem horizontálisan, hanem vertikálisan kezdenek el terjeszkedni a bőr további rétegeiben, a kutatók pedig azt akarták megfejteni, hogy

mi az oka ennek a hirtelen váltásnak, és hogy miért kezd el azonnal sokkal agresszívabb lenni a daganat.

Kiderült, hogy a zsírsejtek, amelyek normál esetben a bőr alsóbb rétegeiben helyezkednek el, elkezdenek a tumor felé mozogni, ezután kezd el a daganat olyan agresszívan lefelé terjeszkedni. A kutatóknak azt is sikerült kimutatniuk, hogy a zsírsejtek két olyan citokint, vagyis jelzőmolekulát is kibocsájtanak, amelyek hozzájárulnak a vertikális váltáshoz.

Osztódó ráksejtek. Fotó: iStock

Ezen citokinek meggátolják a miRNS 211 nevű gén munkáját, ami viszont azért felelős, hogy meggátolja a melanómasejtek terjedését. Laboratóriumi körülmények között a kutatóknak sikerült megfordítaniuk a folyamatot: ahogy a zsírsejteket eltüntették a melanóma mellől, a terjeszkedés megállt.

Egérkísérletek kimutatták, hogy a miRNS 211 gén gátlásával a szervezetben a melanóma daganatok más szervekre is átterjedtek, míg a gátlás feloldásával a terjeszkedés megállt. Az izraeli kutatók most, hogy értik a folyamatot, olyan gyógyszereket akarnak kifejleszteni, amelyek képesek megakadályozni a melanóma vertikális terjedését, innentől jelent ugyanis komoly veszélyt az egészségre. A folyamat megértése segíthet, hogy ezt a váltást megakadályozzák, és elkapják a melanómát még a vertikális terjedés előtti időszakban.