Tudomány

Egyáltalán nem baj, ha csökken a népesség

Jorgen Randers, a Norvég Üzleti Iskola egykori igazgatója a HVG-nek adott interjút. A szakértő a lap aktuális számában arról beszél, hogy a demográfusok tévednek, a populáció növekedése 2040-re megtorpan, ekkor mintegy 8,6 milliárd ember él majd a Földön.

Randers szerint 2100-ra jó eséllyel kisebb lesz a népesség, mint az ezredfordulón.

A jóléti társadalmak esetében jól ismert tény a zsugorodás, de a folyamat már a szegényebb országokban is megfigyelhető. A szakértő úgy gondolja, hogy a jelenség hátterében az urbanizáció áll: ahogy valaki beköltözik a városi környezetbe, átértékeli a gyermekvállalást. Míg egy gyermek egy mezőgazdasági környezetben munkaerőt jelenthet, addig egy városban csak egy éhes szájat.

Fotó: iStock

Randers kiemelte, hogy a népesség növekedése környezetvédelmi, gazdasági és társadalmi szempontból sem előnyös. A szakértő úgy véli, hogy egy ország jóléte nagyban függ az alacsony népsűrűségtől.

Olyat csak Ceausescu Romániájában és a mai Magyarországról olvastam, hogy a hatalom a lakosság számának emelésével akarná igazolni, milyen fantasztikus az ő országa

– nyilatkozta a HVG-nek.

Randers nézeteit nem mindenki osztja, az IMF szerint például Közép-, Kelet- és Délkelet-Európában komoly problémát fog okozni a populáció csökkenése, illetve a társadalom elöregedése. A térség átalakulásában a születés csökkenése mellett a kivándorlás is jelentős szerepet játszik. A folyamat nemcsak a Japánban tapasztalható elmagányosodással jár majd, hanem a nyugdíj- és egészségügyi kiadások növekedésével is.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik