Tudomány

Kész horror, ahogy élve nyeli le a békát a kígyó

Emberi léptékkel rendkívül kegyetlen, ha valakit szépen lassan, a lábánál kezdve falnak fel, miközben végig életben van. Így működik a természet még egy börzsönyi turistaút kellős közepén is.

A Börzsöny hazánk egyik legérintetlenebb természeti tája, a patakokkal szabdalt erdőségeket itt még úgy-ahogy megkímélte az emberi pusztítás. A Csarna patak völgyében található Magyarország legnagyobb érintetlen erdeje, ahol 40 éve nincs fakitermelés, és tavaly novemberben is sikerült természetvédelmi okokra hivatkozva megakadályozni a kisvasút felújítását és ismételt üzembe helyezését.

Ahol viszont pezseg az élet, ott mindennaposak a tragédiák, ez az élet rendje. Májusban például a Duna-Ipoly Nemzeti Park Börzsönyi Tájegység tájegységvezetője, Selmeczi Kovács Ádám egy egerészölyv és egy erdei sikló párharcát örökítette meg – mi is beszámoltunk róla. Az eset mindkét fél számára pozitívan végződött, a szakemberek közbelépésének köszönhetően a madár és a hüllő is túlélte a találkozást.

Kettős halállal végződhetett volna a börzsönyi párharc
Ebből a helyzetből mindkét fél menekülni akart, de nem tudott: a kígyó és az ölyv harcának háttere.

A lábánál kezdi nyelni

Itt viszont nincs happy end. A Csarna-völgyben a laikus kiránduló csaknem rálép egy látszólag nyugodtan ücsörgő békára, ami a hátsó lábán mintha egy 30 centis zoknit viselne. Aztán a hosszú valami rándul egyet, csavarodik, és máris látszik a kígyó feje, amint lassan nyeli el a kétéltű combját:

Ha az ember a népszerű csatornák természetfilmjein nő fel, már csóválja is a fejét tudálékosan: a fejénél kellett volna kezdened, ekkora terpeszben képtelenség lenyelni. Szerencsétlen béka pedig továbbra is mozdulatlanul tűri, nyilván teljesen kimerült. Közben újabb túrázók érkeznek, a jelenet elveszti intimitását.

Hétköznapi horror

„Egy vízi sikló próbál lenyelni egy gyepi békát, és ha az emberek békén hagyják, sikerülni is fog neki” – mondja a felvétel láttán a 24.hu által megkérdezett természetvédelmi szakember.

Emberi szemmel nyilvánvalóan kegyetlennek tűnik, ahogy a sikló a lábánál kezdve szép lassan elnyeli a végig életben lévő prédát, de ez ennél a fajnál a „normál” üzemmód.

Sőt, a legtöbb hazai siklófaj így jár el. A természetfilmeken általában egzotikus mérgeskígyókat, „óriáskígyókat” látunk: ezek előbb megölik a prédát, majd az élettelen testet kezdik el nyelni valóban a fejjel kezdve. Illetve így tesz itthon például a kockás sikló, amely halakkal táplálkozik, a a sokszor tüskés úszók miatt logikusan neki is „elölről” kell kezdenie.

Megadta magát

Visszatérve fenti helyzethez, a béka lassan kifárad, már nem is próbál menekülni, amit látunk, az a kimerült megadó póz. Néhány faj, mint például a kecskebéka ilyenkor éles, sípoló hangot ad ki, de a gyepi béka csendben várja a véget. Ami a siklót illeti, nem kell félteni, milliméterről milliméterre haladva „összecsomagolja” áldozatát, nem zavarja a kilógó hátsó láb, így csinálja minden egyes alkalommal.

Olvasói sztorik