Tudomány

Sosem látott képeken a holdra szállás

A NASA Johnson Űrközpont csapata az Apollo missziók felvételeit felhasználva korábban nem látott panorámaképeket hozott létre, hogy így ünnepeljék a holdra szállás 50. évfordulóját. Összesen hat küldetéssel (Apollo-11-17) sikerült embert juttatni a holdra, az új felvételek elkészítéséhez az ezen missziók során született fotókat dolgozták fel.

Fotó: NASA

A képeket Warren Harold, a Johnson Űrközpont szakértője állította össze, hitelességüket Harrison „Jack” Schmitt is igazolta. Schmitt, az Apollo-17 asztronautája az egyetlen geológus, aki járt a holdon.

A szakértő szerint a képeken látható Taurus-Littrow-völgy, az Apollo-17 landolási helyszíne az egyik leglenyűgözőbb táj a Naprendszerben.

APOLLO 50

1969. július 20-án a NASA történelmet írt: az amerikai űrhivatal elsőként juttatott embert a holdra. Az 50. évforduló alkalmából a 24.hu július 15. és 28. között cikksorozattal tiszteleg az emberiség egyik legnagyobb lépése előtt.

A völgy falai magasabbak, mint a Grand Canyoné, északon 1460, délen pedig 2130 méteresek. A helyszín különlegessége, hogy a déli részéről folyamatosan látható a föld.

Fotó: NASA

A NASA feldolgozott képeit a szervezet hivatalos Flickr-oldalán tekintheti meg.

Kiemelt fotó: NASA

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik