Tudomány

El fogja kerülni a Földet a fenyegető aszteroida

Egy új vizsgálat szerint nem ütközik a Földdel az a közel 50 méter átmérőjű aszteroida, amelyik szeptemberben közelíti meg a Földet – írja az MTI. Az objektum becsapódása száz hirosimai atombomba erejével pusztítana.

A 2006QV89 katalógusjelű aszteroida pályája nem keresztezi a Földét

– mondta Rüdiger Jehn, az Európai Űrügynökség (ESA) darmstadti központjának bolygóvédelmi vezetője.

Július elején a szakértők chilei Nagyon Nagy Távcsővel figyelték meg azt a pontot, ahol az égitest felbukkanása esetén szeptemberben bekövetkezhetett volna az ütközés, a 2006QV89 azonban nem volt látható. Az égitest legközelebb 2023 szeptemberében közelítheti meg bolygónkat.

Kép: iStock

A korábbi mérések alapján csillagászati szempontból meglehetősen nagy, egy a 7299-hez volt az esélye, hogy az objektum bolygónkba csapódjon. Egy ekkora aszteroida óriási károkat okozhatna. Az oroszországi Cseljabinszk felett 2013 februárjában egy valamivel kisebb, 20 méter átmérőjű aszteroida semmisült meg, a robbanás keltette lökéshullám épületek ezreit rongálta meg, a detonációban körülbelül 1500 ember sebesült meg.

A darmstadti központban jelenleg 870 olyan objektumot jegyeznek, melyeknek pályája 100 éven belül keresztezheti a Földét.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik