Vége a strandidőnek, 20 fok lesz

Két hidegfront érkezik egymás nyomában, a szél még tovább csökkenti a hőérzetet.
Kapcsolódó cikkek

Az elmúlt napokban az időjárás szinte definíciószerű produkálta júliust. A hőmérséklet ugyan egy-két fokkal meghaladta a sokéves átlagot, de ez most részletkérdés: napközben meleg volt, de nem fullasztó hőség, éjszakára pedig kellemes szintre hűlt le a levegő.

Pénteken és szombaton azonban gyors melegedés várható a Földközi-tenger felől érkező áramlás hatására, a napfényes, csapadékmentes időben 29-34 fokot mérhetünk.

Vasárnap és kedden azonban északnyugat felől egymás nyomában két hidegfront is eléri térségünket, ami lényeges változást hoz

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Lesz egy átlagos napunk

Hétfőn még pont a júliusi átlagnak megfelelő 26-27 fokos csúcshőmérsékletekre számíthatunk, kissé felhős égre, de mindenhol többórás napsütéssel. Így leírva talán „hűvösnek” tűnik, de csak azért, mert sajnos mostanában már 33-38 fokot kell elviselnünk.

A szakember megjegyzi, Magyarországon a 30 fok feletti csúcsok soha, még a legmelegebb hónapnak számító augusztusban sem tekinthetők „normálisnak”. A jövő héten nem is lesz ilyenre példa, sőt országos átlagban még hidegebb is lesz a július közepén elvártnál:

a keddi hidegfront nyomában 21-27 fok közötti maximumhőmérsékletekre számíthatunk. 

Vége a strandidőnek

A leghűvösebb a délnyugati országrészben, Somogy és Zala térségében lesz, itt lesz a legtöbb felhő is, illetve záporok, zivatarok kialakulása mellett akár többórás esőre is számítani lehet. Máshol sem lesz zavartalan a napsütés, ám a csapadék esélye hazánk más tájain elég csekély.

Mindez azt jelenti, hogy néhány napra június elején érezhetjük magunkat, ez az időjárás oda illik. Egy darabig vége a strandidőnek is, főleg, hogy a lehűlés mellett a szél is megélénkül, az ember hőérzete 20 fok körül alakul majd. Vízbe ilyenkor nemigen kívánkozik senki.

Ami a folytatást illeti, egyelőre nem lehet jó beválással megjósolni, mikor tér vissza a kánikula. Egyelőre úgy fest, egész héten marad a szokottnál hidegebb, felhős, egy-egy záporral, zivatarral tarkított idő.

Fotó: Kallos Bea / MTI

A részletek

Nézzük a részleteket a Kiderül.hu péntek reggeli előrejelzése alapján.

Pénteken

Szombaton

Vasárnap

Hétfőn

Kedden

Szerdán

Kiemelt kép: Varga György / MTI