Tudomány

Érthetetlen, ami az Antarktisznál történik

Műholdas felvételek alapján az elmúlt öt évben rekordalacsonyra zsugorodott az Antarktika körüli tengeri jég kiterjedése – írja az MTI. 1979 óta a déli kontinens körüli jég folyamatosan gyarapodott, 2014-ben érte el a maximumát. Három évvel később azonban a tengeri jég éves átlagos kiterjedése a legkisebb volt, és 2019-ben is a legkisebb május-júniusi kiterjedést mérték.

A szakértők értetlenül állnak a jelenség előtt.

Az antarktiszi tengeri jég átlagkiterjedése 2014-ben 12,8 millió négyzetkilométer volt, 2017-ben viszont rekordalacsony, 10,7 millió négyzetkilométer. Claire Parkinson, a NASA klímakutatója szerint ekkora jégveszteség három év alatt példátlanul gyorsnak számít.

Fotó: iStock

Az antarktiszi tengeri jég 2018-ban csekély mértékben nőtt ugyan, de a második legkisebb kiterjedésű volt 1979 óta. Jelenleg a térségben tél van, és a jégnek híznia kellene, a műholdfelvételek alapján viszont idén a legkisebb a tengeri jég májusi és júniusi kiterjedése.

Miközben az Északi-sark térségében általános a melegedés és a jég olvadása, az antarktiszi tengeri jég esetében a növekedés általánosabb jelenség. Parkinson szerint amikor a tengeri jég kiterjedése az Antarktisz térségében folyamatosan nő, a kutatók a szél- és légnyomás-mintázatokban beállt fordulattal, az óceáni áramlatok változásával, vagy olyan rendszeres éghajlati jelenségekkel magyarázzák, mint az El Nino. Ezek most nem kielégítő magyarázatok, és rejtély, hogy mi fog történni a közeljövőben.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik