Tudomány

A magyarországi halastavakban is kimutatható a mikroműanyag

Magyar kutatók nemzetközi szinten is egyedülálló vizsgálataiból kiderült, hogy nem csak a természetes vizekben, hanem az édesvízi tógazdasági haltermelés helyszínéül szolgáló halastavakban is kimutathatók mikroműanyagok — írta meg a Laboratorium.hu.

A kutatás eredményei alapján a a többi felszíni vízi méréssel összehasonlítva a halastavi koncentráció minimális.

A mikroműanyagok környezeti elterjedtsége és élettani hatásaik egyelőre kevéssé ismertek, ezért a Wessling Hungary Kft. független laboratóriumának, illetve a Szent István Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézetének kutatói szerint is fontos az elővigyázatosság, és a folyamatos monitortevékenység.  A projektben résztvevő független analitikai laboratórium, egyetem és más szakmai partnerek elemzik a vizeket, üledékeket, a halakat érő stresszhatásokat, a halak feldolgozási technológiáját, új, költséghatékony vizsgálati módszereket dolgoznak ki, és a jogi szabályozás megalapozásához fontos határértékekre is javaslatokat tesznek.

A tengerek és az óceánok mikroműanyag tartalma miatt a  kutatók már évek óta kongatják a vészharangot,  a hazai halastavak laboratóriumi vizsgálatai viszont megnyugtató eredményeket mutattak.

A hazai haltermelésre jellemző körtöltéses és völgyzárógátas tavakon vett minták eredményeit egy intenzíven horgásztatott tóból, valamint természetes vízfolyásokból és tavakból származó minták értékeivel hasonlították össze. A mintákat a halastavakat tápláló víz bevezetési pontjánál, a tóból elfolyó vízből és az üledékből vették.

Kiemelt kép: MTI/MTVA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik