Tudomány

Hamarosan legyőzhetetlenné válnak a csótányok

Egy új kutatás szerint lassan legyőzhetetlenné fog válni a német csótány (Blattella germanica) – írja a Science. A városokban nagy számban előforduló rovarok egyre ellenállóbbá válnak a különböző vegyszerekkel szemben, ezért új módszereket kell keresni ellenük.

A német csótányok átlagosan nagyjából száz napig élnek, így az egyes rovarirtókkal szembeni ellenállás gyorsan ki tud fejlődni, a rezisztenciát kiváltó gének hamar öröklődnek. Az új vizsgálatban a szakértők három csótánykolóniát kezeltek három különböző anyaggal, abamektinnel, bórsavval és tiametoxámmal hat hónapon keresztül. A kutatók a rovarölő szereket különböző kombinációkban használták.

Fotó: iStock

Az eredmények alapján a módszertől függetlenül a legtöbb populációban nem jelentkezett egyedszám-csökkenés, még akkor sem, amikor egyszerre használták a három anyagot.

Ez azt sugallja, hogy a kártevőknél gyorsan létrejött az ellenállás.

Ahhoz, hogy megértsék a rezisztencia kialakulását, alapos genetikai elemzésekre lesz szükség. Amennyiben a génvizsgálat is alátámasztja az ellenállást, úgy új módszereket kell kidolgozni a csótányok elleni védekezésre.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik