Tudomány

Megmenekülhet a kihalás szélén álló orrszarvú

Először sikerült mesterségesen megtermékenyített embriót ültetni egy nőstény északi szélesszájú rinocéroszba – írja az MTI. Thomas Hildebrandt, a berlini Leibnitz Zoológiai Kutatóintézet munkatársa szerint a chorzówi állatkertben tavaly hozták létre a hibrid embriót egy hím északi szélesszájú orrszarvú lefagyasztott spermájával, illetve egy déli szélesszájú orrszarvú petesejtjével.

Az ultrahangvizsgálatok alapján az embrió elkezdett növekedni, de a vártnál kisebb. Egyelőre nem tudni, hogy megtapad-e a méhfalba.

Ez az első pozitív bizonyíték arra, hogy sikeres lehet az elméletben általunk kigondolt eljárás”

– mondta Hildebrandt.

Már csak két északi szélesszájú orrszarvú él a világon, mindkettő meddő nőstény, az utolsó hím, Sudan 2018 márciusában pusztult el. A BioRescue kutatócsoportnak sikerült begyűjtenie, illetve lefagyasztva megőriznie hímek spermáit, amelyeket most felhasználhatnak az alfaj életben tartásához.

Fotó: iStock

A szervezet most a kenyai kormány engedélyére vár, hogy a két utolsó nősténytől petesejtet nyerhessenek ki laboratóriumi megtermékenyítéshez. A petesejteket aztán déli széles szájú orrszarvúk méhébe ültetnének be.

Sok technikai problémát kell még megoldanunk, amihez idő kell”

– mondta Cesare Galli, a lovak mesterséges megtermékenyítésére szakosodott Avantea munkatársa. A német kormány a héten bejelentette, hogy négymillió euróval (mintegy 1,2 milliárd forint) támogatja a projektet.

Az északi szélesszájú orrszarvú egykor általánosan elterjedt volt Ugandában, Dél-Szudánban, Kongóban és Csádban, az orvvadászat azonban a természetben teljesen kipusztította az alfajt. A déli populáció egyedszáma 19-21 ezer közé tehető.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik