Tudomány

Ismét felbocsátották a rakétaszörnyet

Magyar idő szerint kedd reggel ismét elindították a Falcon Heavyt, a világ jelenlegi legerősebb rakétáját – írja a CNN.

Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatója szerint ez volt az űreszköz eddigi legnehezebb küldetése.

A Falcon Heavy 24 kísérleti műholdat szállít az űrbe, a számítások alapján még órákba telhet, mire megfelelő pályára állítja az egyes űreszközöket. A rakéta három eltérő magasságban fogja kiengedni a műholdakat, egyes űreszközök már le is váltak a Falcon Heavyről.

Fotó: SpaceX

A SpaceX fő missziós ügyfele az amerikai Védelmi Minisztérium volt, az állami szervnek több űrvállalattal is van szerződése. A Falcon Heavyn ugyanakkor több szervezet műholdja is utazott. Az egyik legérdekesebb űreszköz a The Planetary Society nonprofit tudományos magánegyesületé, ez a műhold egy napfényvitorlával van ellátva.

A LightSail 2-t úgy tervezték meg, hogy a napfény segítségével haladjon,

a jövőben hasonló szerkezetekkel talán idegen csillagrendszereket is felkereshetünk majd.

Az űreszközhöz egy 32 négyzetméteres, vékony poliészter vitorla tartozik, amely képes a napsugárzásban található apró részecskéket felfogni. A napfényvitorla ötlete már évtizedekkel ezelőtt felvetődött, eddig azonban nem volt kellően fejlett a technológiánk a megvalósításhoz.

A Falcon Heavy első indításakor, 2018 februárjában hívta fel magára a figyelmet. A történelmi rakétaindítást milliók követték élőben.

Kiemelt fotó: SpaceX

Ajánlott videó

Olvasói sztorik