Tudomány

Ezért kell hónaljszőrön átszűrni a bort

Aki szerelemre vágyik, jobb napot nem is találhatna egy kis szerelemvarázslásra, mint az eredetileg a napfordulóra eső Szent Iván napját. Előbbi ma van, utóbbi 24-én, van még idő felkészülni.

Ha földünk egyenesen állva keringene a Nap körül, nem lennének se évszakok, sem eltérő hosszúságú nappalok és éjszakák. Két csaknem gömb esetén persze első látásra nehéz meghatározni, mit értünk egyenes alatt, itt jön a képbe az ekliptika fogalma. Azt a síkot jelöli, amelyen néhány fokos eltéréssel a naprendszer bolygói keringenek a csillag körül.

Az egyenes azt jelentené, ha a Föld forgástengelye 90 fokot zárna be az epliktika síkjával, ám ez nem így van: a merőlegeshez képest 23,5 fok a dőlésszögünk. Amikor tehát az északi pólus „bólint” a Nap felé, az északi féltekén nyár van, amikor pedig a déli, akkor itt a tél az úr a napsugarak beesési szöge miatt.

A legek napja

A nyári napforduló június 21-én valójában egyetlen pillanat, amikor bolygónk forgástengelye a legkisebb szöget zárja be az ekliptika síkjával. Idén ennek ideje 17 óra 55 perc és 23 másodper.

A nyári napforduló a csillagászati nyár kezdete, a földről nézve a Nap ma kel és nyugszik a legészakibb ponton. Ettől kezdve látszólagos égi mozgása egyre délebbre tolódik, a világosság időtartama csökken, mígnem a szeptember 23-ai napéjegyenlőségkor fény és sötétség aránya kiegyenlítődik.

Hazánkból nézve a fény ma ér diadala csúcsára, a Budapestet metsző 19º hosszúsági körön hajnali 4:45-kor kel és este 20:46-kor nyugszik. Több, mint 16 órán keresztül láthatjuk az égbolton, sőt: a légkör fénytörése miatt „optikai csalódásként” ennél is tovább.

A napsugarak ma hajszálpontosan 90 fokban érik a Ráktérítő azon pontját, ahol a napéjegyenlőség idején delet üt az óra, és persze hazánk felett is ma delel a legmagasabban: 66 fokkal a látóhatár fölött.

Az emberi kultúrák számára ősidőktől fogva jeles ünnep, a keresztény kultúrkör Szent Ivánt, azaz Keresztelő Szent Jánost ünnepli a napfordulón, ám a szent neve napja június 24-ére esik: a két dátum az évszázadok során elcsúszott egymástól.

Szerelmi varázslások

A Szent Iván éjjelén gyújtott máglyáról hazánkban már a XVI. századból vannak források. A fény győzelme, a sötétség visszavonulásának mágikus napja Magyarországon is sok hiedelmet, babonát táplált, a legérdekesebbek talán a szerelemi varázslások. Mágikus eljárásokról van szó, amelyek a leánynak vagy legénynek sikerültek szerelmét megszerezni.

Alapgondolata az a hit, hogy ha valaki birtokába jut egy olyan tárgynak vagy anyagnak, amely a másikkal testi kapcsolatban állt, akkor ezzel varázserőt nyer az illető személye felett. A leggyakoribbak a vérrel, hajszállal, vizelettel, felvett lábnyommal, ruhadarabokkal végzett szerelmi varázslások voltak. Íme néhány:

  • Ha a leány az inge alsó részén átszűrt tejjel sütött kenyeret ad a legénynek, az illető elszakíthatatlan lesz tőle.
  • Göcseji hit szerint a hónaljszőrön átszűrt bort kell a legénnyel itatni.
  • Szatmárban a legény a kisujjából a borba cseppentett vérrel hódította meg a kívánt leányt.
  • A nyomfelszedés volt a legelterjedtebb eljárás, e szerint a legény lábnyoma alatti port kellett felszedni, a kemencébe tapasztani vagy csak a leánynak magánál hordani.
  • Hatékonynak tartották azt is, ha a leány elégeti a legény gatyamadzagját, vagy megfőzi a kapcáját.

Sárkány ellen

Más mágikus cselekmények és hiedelmek vízzel, növényekkel, füvekkel, virágokkal, gyümölcsökkel kapcsolatosak. Ilyenkor például a kutak és források vize körül füstöt támasztottak, hogy a sárkányok és kígyók mérgét elűzzék, üszögöket vittek a káposztás kertbe, hogy a hernyó a káposztát meg ne egye. Az ünnep estéjén kötött koszorúnak egyes vidékeken különös erőt tulajdonítottak, s ezt a ház elejére szokták akasztani tűzvész ellen.

A tűzugrálás alkalmából tűzbe dobott, megsütött almát mágikus tárgyként használták, a gyermekek egészségesek maradtak tőle, Szeged vidékén a fog- és hasfájás orvossága volt, Baranyában a sírokra is tettek belőle.

 

Kiemelt képünkön: Égő máglya előtt csókolózik egy pár a nyári napforduló alkalmából rendezett ünnepségen a németországi Freiburgban. Az év leghosszabb nappalát követő legrövidebb éjszakán. Fotó:Patrick Seeger/EPA/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik