Tudomány

Elveszett településekre bukkantak a tenger mélyén

Egy új kutatás szerint elveszett kőkori települések lehetnek az Északi-tenger mélyén, Hollandiától nagyjából 80 kilométerre – írja az IFLScience. A szakértők úgy vélik, hogy a jégkorszak alatt a régióban egy folyórendszer, illetve egy hatalmas erdő feküdt, amelyek a jég olvadását kísérő tengerszint-emelkedéssel kerültek víz alá.

A Brown Bank nevű térségnél az elmúlt évtizedekben több kő- és csontleletet, illetve emberi maradványt is találtak az itt dolgozó halászok és olajfúrók. Martin Bates, a University of Wales Trinity Saint David munkatársa kollégáival ezért úgy döntött, átfogó vizsgálat alá veti a környéket.

A kutatók a tengerfenékből begyűjtött mintákat elemezték, illetve azokat az adatokat is megvizsgálták, amelyeket a régióban működő cégek rögzítettek. Az információknak köszönhetően rekonstruálni tudták, hogy miként alakult a terület geológiája az elmúlt 100 ezer évben, emellett a tengerfenék térképét is elkészítették.

Fotó: iStock

A csapat az elemzés végén három olyan potenciális lelőhelyet talált, ahol a távoli múltban, mintegy 8 ezer évvel ezelőtt élhettek emberek. A szakértők a térséget két nagyobb területre osztották, az egyiknél egy folyórendszer összefolyása, a másiknál egy folyóvölgy feküdt. Utóbbinál két kőeszközt, illetve tőzeg- és famaradványokat is felfedeztek. Ez azt sugallja, hogy egy hatalmas erdő helyezkedett el a környéken.

A kutatók idővel szeretnének expedíciókat indítani Brown Bankhez, hogy azonosítsák az egykori települések pontos helyét.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik