Tudomány

Sokkal veszélyesebb lehet a Nap, mint eddig hittük

Egy friss tanulmány szerint a Naphoz hasonló idősebb csillagok még képesek nagy energiájú kitörésekre, úgynevezett szuperflerekre – írja a Space.com. A szakértők eddig úgy gondolták, hogy a jelenség csak fiatalabb objektumoknál figyelhetőek meg, az új adatok alapján azonban a Naphoz hasonló csillagok is meglepően aktívak.

Azt egyelőre nehéz megjósolni, hogy pontosan mikor fog kialakulni a következő szuperfler.

Yuta Notsu, a Boulderi Coloradói Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint a távoli múltban az események nem okoztak problémát, hiszen akkoriban még nem használtak elektromos rendszereket. Napjainkban viszont a Napból érkező és a légkörbe belépő töltött részecskék súlyos károkat idézhetnek elő.

Kép: iStock

A kutató egy ideje tudják, hogy a naptevékenység képes megzavarni az elektromos infrastruktúrát, egy szuperfler viszont sokkal komolyabb következményekkel is járhat.

Az új vizsgálatban a szakértők a Kepler űrtávcső 2009-2018 között gyűjtött adatait elemezték. Az űreszköz számos csillagot megfigyelt, miközben idegen bolygók jelét kereste. A kutatók később a csillagok mozgását és fényességét vizsgáló Gaia űrtávcső és az Apache Point Csillagvizsgáló információit is analizálták. Az eszközök összesen 43 szuperflert mutattak ki Naphoz hasonló korú objektumoknál.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik