Tudomány

A világ legnagyobb barlangja tele van meglepetéssel

Szakértők egy csoportja a világ legnagyobb barlangját, a Son Doongot vizsgálva felfedezte, hogy a vietnami formáció még a vártnál is nagyobb – írja a CNN. Múlt hónapban három brit búvár, akik 2018-ban a thai gyerekek mentésében is részt vettek, alámerültek a Son Doongban, hogy felmérjék víz alatti rendszerét.

Az expedíció során a szakértők bebizonyították, hogy a barlang egyik, korábban ismeretlen járata egy másik hatalmas rendszerhez, a Hang Thunghoz kapcsolódik.

A Son Doong jelenleg 38,5 millió köbméteres, ha hivatalosan is összekapcsolják a Hang Thunggal, 1,6 millió köbméterrel nő majd a térfogata.

Az expedíciót támogató Oxalis túra vállalat csapata már korábban is tudta, hogy a két rendszer összekapcsolódik, eddig azonban senkinek sem sikerült áthaladni a víz alatti üregeken. Jövő áprilisban a barlangi víz szintje alacsonyabb lesz, ezért a búvárok visszatérnek majd a helyszínre, hogy újabb merülést végezzenek.

Fotó: iStock

A Son Doongot meglepően későn, 1990-ben fedezték fel, először pedig 2009-ben lépett be ember a bejáratán. A kutatók 2010-ben nyilvánították az üreget a világ legnagyobb barlangjának, a rendszerben 80 méteres álló cseppkövek is találhatóak. A Son Doong egyedi mikroklímával rendelkezik, belsejében különleges ökoszisztéma alakult ki. A barlang jelentős része még ma is feltérképezésre vár.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik