Tudomány

Kivételes ékszert viselt Tutanhamon

Mintegy 29 millió évvel ezelőtt egy meteor lépett be a Föld légkörébe a mai Nyugat-Egyiptom felett. Az objektum becsapódása megolvasztotta a helyi homokot, és egyedi, sárga üveget hozott létre. Az anyag egy része utóbb Tutanhamon melldíszére került – írja a Live Science.

Az üveg máig nagy mennyiségben lelhető fel a régióban. A kutatók már korábban sejtették, hogy az anyag vagy egy becsapódás vagy egy hatalmas meteorrobbanás hatására jött létre.

Egy friss tanulmány szerint előbbi alakította ki a sárga üveget.

A szakértők szerint az anyag korábban egy ritka, becsapódások során létrejövő ásványt, úgynevezett reiditet is tartalmazott.

Fotó: iStock

Egy nagyobb objektum elégése vagy becsapódása elég hőt termel ahhoz, hogy megolvadjon a homok, és üveg alakuljon ki. A becsapódások során azonban jóval nagyobb mennyiségű energia keletkezik, ami már elegendő a reidit létrehozásához is.

Az új vizsgálatban a szakértők az üvegben lévő cirkon szemcséit elemezték, az analízis közben pedig az egykori reidit nyomaira bukkantak. Az adatok így alátámasztják, hogy a Tutanhamon nyakdíszében található üveg egy becsapódás során alakult ki.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik