Tudomány

Megtalálták az ellenmérget a világ leghalálosabb csípésére

A világ legmérgesebb állata nem valamiféle egzotikus kígyó vagy egy szép nagy pók: a kockamedúzától kell leginkább tartani, képes ugyanis annyi mérget termelni, amivel akár 60 emberrel is végezhet. Eddig nem volt ellenszer a méregre, most viszont egy korábban is ismert hatóanyag, valamint CRISPR génszerkesztés segítségével sikerült végre rájönni, hogyan lehetne megmenteni azoknak az életét, akik időben kezelést kapnak a csípésre.

Fotó: iStock

A kockamedúza, amely sajátos formájáról kapta a nevét, nagyjából 60 csáppal rendelkezik, mindegyik csápon több millió méreggel átitatott kampó található. A méreg első számú célja az, hogy a medúza áldozatát megbénítsa és sokkba kényszerítse, hogy az ne tudjon kárt tenni a csápokban. A méreg viszont olyan erős, hogy egy embert is simán leterít, komoly bőrelhalást okozva, és olyan fájdalmat, aminek hatására a legtöbben azonnal sokkos állapotba kerülnek. Egyes esetekben szívinfarktus is felléphet.

Sokan halnak meg akár percekkel a csípés után is, de aki túléli, az is hetekig fájdalommal él, és a csípés helye komolyan sérül.

Az ellenszer, amelyet egyelőre csak emberi sejteken és egereken teszteltek, a bőrelhalás és a fájdalom okozta sokk kezelésére lehet hatékony, a szívinfarktus megelőzésének bizonyításához egyelőre még további tesztekre lesz szükség. A Sidney-i Egyetem kutatói a Nature Communications tudományos folyóiratban megjelent tanulmányuk szerint azt figyelték meg először, hogy milyen útvonalakon hat a méreg, hogyan okoz fájdalmat és hogyan roncsolja a bőrt.

Hamar felfedezték, hogy ugyanarra az útvonalra, amelyen keresztül a méreg az emberi sejteket pusztítja, mert van egy hatékony gyógyszer, csak erre még nem alkalmazták soha. Az egeres vizsgálatokon megállapították, hogy a bőrelhalást és a fájdalmat is lehet kezelni a módszerrel.

Az ellenszert a bőrre kell felvinni a csípést követő 15 percen belül, és bár a kutatás során injekciót használtak a tudósok, egy bőrre fújható spray kifejlesztésén is dolgoznak. Bár valószínűleg egy injekció fájdalma a legkevesebb azok számára, akik a kockamedúza csípése után szenvednek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik