Tudomány

Medúzagénből készül a világító sör

Jöhetnek a reklámok a komlóval, meg a malátával, de közelébe sem érnek a géntechnológiával készült sörnek!

A sör igazán esztétikus ital tud lenni, amikor szép aranylón csillog a fényben, tetején pedig ujjnyi hab hívogatja a szomjazót. De mi történik, ha valaki már unja ezt a kinézetet, és szeretne valami újat vinni a dologba? Pontosan az, amit Joshian Zayner, egykori NASA biológus hozott létre, aki
megalkotta a sötétben világító sört! Zayner búcsút intett a biológiának azért, hogy megalapítsa a The Odin nevű céget, mely a tudományos és technológiai kutatásokat hivatott segíteni és gyorsítani, de mindez nem gátolta abban, hogy közben időt szakítson a sörrel kapcsolatos innovációra.

A világos zöld szín már önmagában is érdekes lenne, de van valami, amire elsőre senki sem gondolna, mégpedig az, hogy ezt a sajátos, foszforeszkáló kinézetet medúzagénnel sikerült elérnie. A jó hír, hogy a kittet meg lehet vásárolni, ha valaki szeretne kézműves módszerrel otthon hasonlót alkotni, és leírás is van arról, hogy mindezt hogyan kell csinálni. A titok nyitja a “plazmid DNS”, amit hozzáadva a Saccharomyces cerevisiae élesztőhöz, jellegzetes, zölden fluoreszkáló színt kapunk. Mekkora mutatvány lehet egy házibulin?!

Mindezt mennyiért?

A csomag 199 dollárért kerülhet a tulajdonunkba, de érdemes azt is tudni, hogy 10 órányi meló van vele, és még két nap, mire kialakul a végeredmény, ám ha sikerül, a látvány kárpótol mindenért.

Annak a lehetősége, hogy valami igazán menőt hozhatnak létre, az embereket arra ösztönözheti, hogy ne csupán tanulják, de műveljék is a géntechnológiát

– mondta Zayner a Gizmodónak. Innentől kezdve már csak egyetlen kérdés maradt: valakinek egy zöld sört?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik