Tudomány

Ez az aszteroida egy nap a Földbe csapódhat

2029. április 13-án pénteken egy hatalmas aszteroida fog elhaladni a Föld közelében – írja a Live Science. Bár az objektum szokatlanul közel jár majd, a szakértők szerint nem fogja fenyegetni a bolygónkat.

Az Apophis nevű égitest 340 méter széles, és a földfelszíntől 31 ezer kilométerre fog elszáguldani. Csillagászati szempontból ez igen kis távolságnak számít. Richard Binzel, az MTI munkatársa szerint ezerévente egyszer kerül ilyen közel egy ekkora aszteroida, éppen ezért az elhaladás különleges lehetőséget kínál majd a kutatók számára. Az objektum látszólagos fénye nagyon erős lesz, ezért a Föld bizonyos régióiból szabad szemmel is látható lesz.

Az elkövetkező tíz évben a kutatók fel fognak készülni az égitest érkezésére, még egy lehetséges űrszonda tervét is vizsgálják, amellyel felkereshetik az objektumot. Hasonló űreszköz jutott el a közelmúltban a Ryugu aszteroidához, amelyen leszállóegységek is landoltak.

Az Apophis megfigyelésével a kutatók jobban megérthetik azokat az objektumokat, amelyek potenciális veszélyt jelentenek bolygónkra.

Készen kell állnunk a becsapódó aszteroidák kivédésére
A NASA igazgatója egy múlt héten megrendezett konferencián a becsapódásokra való felkészülésről beszélt.

A kutatók többek közt azt is ki akarják deríteni, hogy a Föld gravitációs mezeje mennyire téríti el az aszteroidát. Elképzelhető, hogy bolygónk tömegvonzása, illetve egyéb tényezők hatására az Apophis pályája idővel úgy módosul, hogy akár a Földbe is csapódhat.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik