Tudomány

Madarakat kellene a poloskákra szabadítani

A bokrokban fészkelő énekesmadarak összeszedik az invazív poloskák lárváit is, ehhez először is megfelelő bokrok kellenek Budapesten.

Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár – mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy – élne például Budapesten, akkor biológiai úton lehetne védekezni a poloskainvázió ellen – mondta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője az M1-nek.

Orbán Zoltán szerint ha a fővárosban az lenne a cél, hogy sokkal több fülemüléhez hasonló, bokorban fészkelő faj éljen, akkor meg kellene változtatni a felfogást a zöldterület-kezelésről. Sajnálatos módon a nagy parkjaiban hiányoznak a „valódi bokrok”. Amik vannak, azok felfelé terebélyesednek, így semmi nem tud bennük fészkelni: az igazi bokrok olyanok, mint vekni kenyér, az alapjuknál a legszélesebbek – emelte ki példaként a kökényt említve.

Ez azért is fontos, mert a lakott területen élő, fészkelő énekesmadarak táplálékának része a poloskalárva. Itt van az ázsiai márványospoloska-invázió, meg az afrikai vándorpoloska is bejött, és ha egészséges, fajgazdag lenne a környezet, akkor szépen kordában tartanák az ilyen invazív fajokat is, a poloskainváziók mértéke csökkenne. Megjegyezte: a szarkák nemcsak a lárvát, hanem a kifejlett poloskát is képesek megenni.

Hiába a kerítés, ellepik az országot a gazdasági bevándorlók
Tavasz van, áthatja a levegőt a madarak éneke, ám ami a mi fülünknek andalító dallam, az valójában alpári fenyegetőzés, ráadásul jórészt afrikai migránsok csinálják a fesztivált. De miért vándorolnak egyáltalán a madarak, hányan vannak, és milyen meglepetések érnek, ha lelassítjuk a madáréneket?

Kiemelt kép: vörösbegy. Fotó: DELFINO DOMINIQUE / HEMIS.FR

Ajánlott videó

Olvasói sztorik