Tudomány

A Bibliát igazoló leletekre bukkantak

Hatalmas, 3000 éves várfalat azonosítottak Lakisban, Izrael középső részén – számol be az MTI. Joszef Garfinkel, a Héber Egyetem munkatársa és a feltárás vezetője szerint a felfedezés alátámasztja a Biblia azon adatát, mely szerint az időszámítás előtti 10. században egy erős Júdai Királyság működött.

Az izraeli régészek régóta vitatkoznak arról, hogy mekkora volt a jelentősége a Bibliában leírt államnak Dávid király, majd fia, Salamon, illetve Salamon fiának uralkodása alatt. Mivel eddig nem támasztották alá egyértelmű régészeti bizonyítékok az első zsidó királyságot, sok szakértő szkeptikus volt az állam létezésével kapcsolatban, míg más kutatók szerint a szöveg többé-kevésbé valóságos tényeket írt le.

Azt ugyanakkor az eddig azonosított maradványok alapján mindkét tábor elismeri, hogy az időszámítás előtti 9-8. században egy erős központi hatalommal rendelkező, Jeruzsálemből irányított királyság működött a Júdeai-hegységben és dombságon.

Garfinkel szerint az utóbbi hetekben a bibliai Lakis városnál folytatott ásatások során azonosított várfal azt bizonyítja, hogy valóban létezett Dávid, illetve Salamon királysága, majd utóbbi halála után a kettévált birodalom déli részében Júda fennhatósága.

A fal tövében feltárt magvak vizsgálata alapján a leletek időszámítás előtt 920-ra datálhatóak. Ez egybevág a Biblia szövegével, amely szerint Salamon király fia, Roboám erődítésekkel, köztük Lakis várával erősítette meg királyságát, ezzel terjesztve ki állama határait.

Fotó: Pixabay

Nadav Naaman, a Tel-avivi Egyetem munkatársa és a szkeptikus tábor tagja ugyanakkor kiemelte, hogy az időszámítás előtti 10. században épült vár még nem támasztja alá egyértelműen, hogy Júda királysága valóban létezett ekkor, hiszen Lakis várát akár egy filiszteus uralkodó is létrehozhatta.

Lakis romjainál az utóbbi nyolcvan évben több feltárást is folytattak. A várost először az egyiptomi Amarna-levelek említik, melyek szerint az időszámítás előtti 14. században, a zsidó törzsek megjelenése előtti periódusban erős városállam létezett a Júdeai-hegység tövében. Az időszámítás előtti 12. században a várost lerombolták, de Roboám király idején ismét felbukkantak a városra utaló nyomok a Bibliában, illetve a régészeti leletek között.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik