Tudomány

Fogak nőttek egy csecsemő agyában

A négyhónapos babát először azért kezdték vizsgálni, mert korához képest túl gyorsan nőtt a feje. A Baltimore-i Johns Hopkins Gyermekközpontban elvégzett MRI-vizsgálat aztán gyorsan kiderítette, a kicsi agyában egy diónyi daganat van, aminek jobb oldalán furcsa formák is látszottak.

Alapvetően az agyalapi mirigy jóindulatú daganatáról volt szó, ez az úgynevezett kraniofaringeoma, ám mindenképpen el kellett távolítani, mert gátolta a mirigy hormontermelését – számol be az IFLScience. Az igazi meglepetés azonban a műtét után érte az orvosokat, amikor a tumorban több, teljesen kifejlett fogat találtak.

Forrás:The New England Journal of Medicine ©

Léteznek úgynevezett teratomák, olyan tumorok, amelyek különböző szöveteket, izmot, hajat, zsírt, csontokat tartalmaznak, de ezek gyermekeknél általában a farokcsont környékén helyezkednek el, illetve ritkán a nyak vagy a hasüreg területén.

Nem minden nap látni fogakat az agyban, legyen szó bármilyen típusú daganatról. Kraniofaringeomában pedig még soha nem hallottam ilyenről – nyilatkozta dr. Narlin Beaty, a Marylandi Egyetem Orvosi Központjának idegsebésze.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik