Tudomány

Lefejezett lány került elő Kína legősibb sírjából

Megtalálták Kína eddigi legősibb nyughelyét – számol be az MTI. A dél-kínai Csingtangnál feltárt, mintegy 13 500 éves sírban egy guggoló pózban elhelyezett fej nélküli csontvázat azonosítottak, a maradványok egy 13-18 éves lánytól származnak.

Liu Szo-csiang, a feltárást végző csoport vezetője szerint a sírban talált temetkezési eszközök, egyebek között egy csontból készült tű arra utal, hogy a temetkezéshez már a korszakban is tartoztak bizonyos rituálék. A szakértő kiemelte: a holttest különleges testhelyzetéből kezdetleges vallásos hiedelmekre lehet következtetni.

Fotó: iStock

Kína déli részén, illetve Délkelet-Ázsiában már több olyan őskori sírt is találtak, amelyben guggoló pozícióban elhelyezett csontvázak feküdtek, Kína északi részén ugyanakkor a korabeliek kinyújtott végtagokkal, hátukra fektetve temették el a halottakat.

A régészek még nem fejtették meg a guggoló póz jelentését, de egyes kutatók szerint a magzatpózt imitálja.

Liuék egyelőre vizsgálják, hogy a holttest feje természetes okok miatt hiányzik-e, vagy a temetési szertartás során távolították el. Ennek megállapítására további hasonló sírok feltárására lesz szükség.

A Csingtang romokat 2018-ban Kínában a tíz legfontosabb régészeti felfedezése közé választották. A romok közelmúltban befejezett feltárásakor a régészek 17 ezer éves cserépdarabokat is azonosítottak, ami további bizonyíték arra, hogy a világon először Dél-Kínában készíthettek agyagtárgyakat.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik