Tudomány

Ha már elhoztunk egy kutyát a menhelyről, ne rajta spóroljunk

Milyen állatorvosi költségei vannak egy kutyának? Mi mennyibe kerül? A felelős állattartáshoz az is hozzátartozik, hogy tisztában vagyunk vele, milyen anyagi megterhelést jelent egy kutya.

A felelős kutyatartásnak vannak írott és íratlan szabályai. A tömegközlekedésen például rá kell adni az állatra a pórázt és a szájkosarat, ez egy szabály, amit ha nem tartunk be, még egy vaskos büntetést is kaphatunk. De nem csak a büntetés elkerülése miatt kell a szabályokat betartani, hanem azért is, hogy tekintettel legyünk másokra. Ugyanis nem mindenki szereti a kutyákat. Sokan félnek tőlük, sokan nem akarják, hogy az állatok összeszőrözzék őket, felugráljanak rájuk. Ezekre a gazdának kell figyelnie.

De nézzünk egy példát az íratlan szabályra is: Ha egy másik kutyán póráz van, akkor mi is megkötjük a sajátunkat. A másik kutyát nem ismerjük, a gazdája viszont igen és könnyen lehet, hogy azért kötötte meg az állatot, mert nem jön ki túl jól társaival. Mielőtt egy futtatóba bemegyünk, érdemes megkérdezni a már bent lévőket, hogy nem gond-e, ha beszállunk a játékba.

A felelős kutyatartás íratlan szabályai közé sorolható az is, hogy tisztában vagyunk azzal, milyen anyagi megterhelést jelent egy kutya.

Összességében az azért elmondható, hogy az állattartás komoly anyagi ráfordítást igényel. A kutyának szüksége van egy kis kuckóra, ami csak az övé, ahol biztonságban érzi magát, ami az ő helye. Érdemes olyan fekhelyet választani, ami könnyen tisztítható, még akkor is, ha ezekért többet kell fizetnünk, mint egy sima pokrócért. Nem feltétlenül kell a legdrágábbat megvásárolnunk, 10 ezer forint környékén már tudunk olyan fekhelyet találni, amit könnyű tisztítani és még a mosógépet sem teszi tönkre.

Mi mennyibe kerül?

A felszerelések sem a váratlan kiadások közé tartoznak, érdemes pórázból és a szájkosárból is jobb minőségűt vásárolni. Pórázt és nyakörvet már 1500 forinttól lehet kapni közértékben, de határ a csillagos ég, akár 30 ezer forintot is kiadhatunk ezekért. Nejlon szájkosarat már pár száz forintért lehet venni, de  fontos olyan szájkosarat választani, amiben a kutya ki tudja nyitni a száját és tud benne lihegni, hiszen a kutyák a hőleadást javarészt lihegéssel oldják meg. Lihegnek akkor is, ha stresszesebb állapotba kerülnek, ami előfordulhat akkor, ha a kutya nincs kellőképpen pozitív megerősítéssel hozzászoktatva a szájkosárhoz. Ha egy kutya nem tud lihegni, mert a szájkosár gátolja őt ebben, akkor nem tudja magát hűteni és ez akár túlhevüléhez is vezethet. Éppen ezért érdemes rendes, fém vagy bőr szájkosarat venni, ami körülbelül 3-4 ezer forintba kerül.

A legnagyobb költség persze nem a fekhely, a játék, az etetőtál, hanem a táp. Egy állatorvos nemrég azt mondta nekem, a kutyának nem kell változatos étrend, csak egyszerűen meg kell találni azt a tápot, amit szeret, amit rendesen meg tud emészteni és ami elegendő energiát ad neki. Ezek általában nem a legolcsóbb kaják, de nem is feltétlenül a legdrágább tápok. 4 ezer forint körül már lehet rendeset kapni (4-kg-os kiszerelésben, de jobban megéri, ha nagyobbat veszünk), amitől például már a kutya szőre is sokkal fényesebb lesz, mintha egy olcsóbb szárazat adnánk neki. Jutalom falatra is érdemes költeni, mert kiválóan motiválhatók vele az állatok, ezek nélkül nem igazán lehet új dolgokra megtanítani a kutyákat.

Megtörtént eset

Állatorvosra pedig nem érdemes, hanem kötelező költeni. Nem is keveset, csak a kötelező és javasolt oltások több tíz ezer forintba kerülhetnek évente. Egy oltás általában 7 ezer forintnál kezdődik, egy vizsgálat pedig 8 ezer forint körül mozog. Nem spórolhatunk a kullancsok és bolhák elleni védekezésen sem. Néhány ezer forintért vásárolható bolha- és kullancsriasztó nyakörv, utóbbi akár 8 hónapig is elég, hogy ne csak dísz legyen kedvencünk nyakában a nyakörv, hanem valóban elriassza az élősködőket. A férgek elleni védekezés is legalább ilyen fontos, a féregtelenítést három havonta kell megismételni.

Érdemes azzal is számolni, hogy a kutya kicsit kalandozik a például a konyhában és kinyit egy kilós lisztet, amibe aztán meghempereg, így hazaérkezéskor azt látjuk, hogy kedvencünk mind a két szeme teljesen be van dagadva, mivel megkötött benne a liszt. Megtörtént eset. Aztán rohanás az állatorvoshoz, ahol végül is boldogan hagytunk ott 10 ezer, hiszen kiderült, hogy semmi komolyabb baja nincs a kutyának. De a lényeg, hogy bőven lesznek váratlan kiadások is. Itt érdemes megemlíteni az ivartalanítás fontosságát is. A gazdiknak felelősségteljesen kell gondolkozniuk és meg kell előzniük a nem kívánt szaporulatot. Ne legyen még több kutya a menhelyeken!

Szponzorált tartalom

A cikk az Advantix és Foresto támogatásával készült.

Kiemelt kép :Björn Steinz / picture alliance / dpa Picture-Alliance/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik