Tudomány

Felszámolják a kegyetlen cetbörtönt

Az orosz hatóságok úgy döntöttek, hogy szabadon kell engedni azt a közel 100 cetet, amelyet az ország távol-keleti részén tartanak fogva – írja a The Guardian. A Japán-tenger közelében fekvő nakhodkai cetbörtönről tavaly készült először felvétel, azóta pedig több szervezet is kritizálta a létesítményt.

Közel száz delfint tartanak fogva Oroszországban
A cetbörtön teljesen illegálisan működhet.

Az állatokat befogó cégek Kínában akarták értékesíteni az élőlényeket, a Kreml azonban közbelépett, és arra utasította a helyi hatóságokat, hogy tegyenek lépéseket az ügyben. A cetbörtönt a közelmúltban a legendás tengerkutató, Jacques Cousteau fia, a tengeri fotográfusként dolgozó Jean-Michel Cousteau is felkereste. A látogatás után nem sokkal derült ki, hogy az állatokat szabadon fogják bocsátani.

Oleg Kozsemjako, a Tengermelléki határterület kormányzója szerint Cousteau csapata és egy orosz szakértői csoport dönt majd arról, hogy mikor térhetnek vissza a cetek a természetbe. A visszaengedés előtt a cél, hogy az állatok környezetét olyanra alakítsák, mint amilyen természetes közegük is.

A cetbörtönben 11 kardszárnyú delfint és 87 belugát tartottak nem megfelelő körülmények között. Az ügyben az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat négy vállalatot vádolt meg.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik