Tudomány

Helyreállították II. Ramszesz óriási szobrát

Egyiptomi régészek pénteken bemutatták II. Ramszesz restaurált szobrát és egy 2000 éves sírt – írja az MTI. A 12 méter magas szobrot nagyjából 70 darabból állították össze a szakértők.

A szobor restaurálása hat hónapba telt. Valóságos csoda, hogy a 12 méter magas, 43 tonna súlyú szobrot ilyen rövid idő alatt helyre lehetett állítani”

– nyilatkozta Mosztafa Vaziri, az egyiptomi Legfőbb Régészeti Tanács vezetője.

Holod Husszein restaurátor szerint a szobor darabjai évek óta szerteszét hevertek.

Nem gondoltam, hogy ezekből az apró darabokból sikerül összeállítani a szobrot”

– mondta a szakértő. Husszein egy 14 fős régészcsoporttal napi több mint 12 órát dolgozott a helyreállításon.

A kutatók egy jó állapotú, a Ptolemaida-dinasztia korszakából származó, szépen festett sírt is bemutattak. Haled Ahmed Elanani Ali Ezz műemlékvédelmi miniszter azt nyilatkozta, reményei szerint a szobor és a nyughely sok turistát vonz majd a Kairótól 390 kilométerre délre fekvő Szóhág régióba.

A sírra egy illegális feltárásokat végző csoport leleplezésekor bukkantak rá októberben. A nyughely Tufu és felesége számára készült.

Vaziri szerint a sír gyönyörű és színes, a nyughelyet egy központi előtér és egy temetkezési helyiség alkotja, amelyben két kőkoporsó fekszik. A sírkamrán kívül egy 35-50 éves nő és egy 12-14 éves fiú múmiáját azonosították, a lelőhelyen emellett 50 mumifikált állat, így egerek, macskák és sólymok is előkerültek.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik